BiH
0

U RS-u smanjen broj krađa vozila za 24,4 posto

SRNA
U Republici Srpskoj (RS) u prvoj polovini ove godine smanjen je broj krađa motornih vozila za 24,4 posto, potvrđeno je Srni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U istom periodu prošle godine prijavljene su 82 krađe automobila, a u prvih šest mjeseci ove godine 62. Najviše krađa vozila počinjeno je na području Banje Luke 30, Doboja 11, Istočnog Sarajeva devet, Trebinja sedam i Bijeljine pet.

"Pronađeno je i vlasnicima vraćeno 47 vozila otuđenih na području RS. Rasvijetljene su četiri lažne prijave krađa motornih vozila i četiri iznude u vezi sa kradenim vozilima. Na meti kradljivaca najviše su bili automobili iz `Volkswagenovog programa, zatim vozila marke Audi , Škoda i Mercedes", podaci su MUP-a RS.

U prvoj polovini ove godine pripadnici MUP-a Republike Srpske pronašli su 41 automobil, čije krađe su prijavljene u Federaciji BiH (FBiH), a samo na području Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo pronađeno je 15 vozila otuđenih u FBiH, odnosno na području sarajevskog kantona. Policija RS je otkrila i 25 vozila po potjernicama Interpola.

U resornom ministarstvu ističu da su redovno i planski provođene operativne akcije kontrole autootpada na cijelom području RS sa ciljem otkrivanja i dokumentovanja krivičnih djela, pronalaska ukradenih automobila i presjecanja sprege kriminalnih grupa koja kradu vozila i isporučuju ih autootpadima, gdje se rastavljaju i prodaju u dijelovima.

"Ove aktivnosti urodile su odgovarajućim rezultatima na području Banje Luke, Bijeljine i Doboja, gdje su na pojedinim autootpadima pronađeni dijelovi više desetina ukradenih automobila. Svi ti slučajevi su procesuirani", navode iz MUP-a RS.