Entitetski praznik
0

U RS-u se obilježava 14 godina parafiranja Dejtonskog sporazuma

FENA
U Republici Srpskoj današnji dan, 21. novembar - Dan parafiranja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH obilježava se kao entitetski praznik u skladu sa Zakonom o praznicima RS-a.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić izjavio je ovim povodom da Dejtonski sporazum "najviše napadaju oni koji nisu za domaći dogovor i oni koji traže da neko sa strane rješava pitanja unutar BiH i RS-a".

On tvrdi da taj sporazum "ima svojih nesavršenosti, ali to je nešto sa čim mi itekako kvalitetno i dobro možemo živjeti".

Radojičić je mišljenja i da nema nikakvog novog dogovora ili kompromisa na vidiku, te da Dejtonski sporazum i "dalje najbolji osnov i jedino čvrsto tlo pod nogama".

Entitetski premijer Milorad Dodik je, povodom 14. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ocijenio da je to "najbolji mirovni sporazum postignut u svijetu nakon završetka Drugog svjetskog rata".

On je mišljenja da se decentralizovana BiH, sastavljena od dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna naroda pokazala kao najbolja formula za zajednički život u BiH, jer da taj sistem nije dobar, kako je naveo, ova država ne bi mirno funkcionisala već 14 godina.

Ustvrdio je i "da svi problemi u BiH proističu iz činjenice da je nizom pojedinačnih reformi i nametanjem rješenja mimo volje enititeta i naroda u BiH, međunarodna zajednica, oličena u raznim visokim predstavnicima, djelimično narušila Dejtonski mirovni sporazum".

"Onoga trenutka kada padne sporazum kojim je država uspostavljena, pada i država koja je sporazumom uspostavljena. Mi nismo avanturisti, nama nije do rata i sukoba", rekao je Dodik.

Zato, kaže, RS brani Dejtonski sporazum koji je BiH napravio dovoljno širokom za sve, "kojim su svi morali da nešto izgube i nešto dobiju".