BiH
0

U RS-u protiv presude Suda BiH o uknjižbi imovine na njenoj teritoriji

FENA
Prvostepenom presudom Suda BiH, kojom se nalaže Upravi za geodetsko i imovinsko pravne poslove Republike Srpske da uknjiži prava svojine na BiH na nekretninama koju čine objekti Ministarstva odbrane u Han Pijesku, prekršen je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom RS.

Ovo je danas konstatirano na sastanku u Ministarstvu pravde RS-a, kojem su prisustvovali i predstavnici Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, a u toku je priprema žalbe na presudu.

Podsjećaju da je Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom RS donio visoki prestavnik, s ciljem zaštite interesa BiH i njenih administrativnih jednica, entiteta i Brčko Distrikta od potencijalne štete koju bi predstavljalo svako dalje raspolaganje državnom imovinom prije donošenja Zakona o državnoj imovini, kao i efikasnije zaštite stečenih prava na navedenoj imovini, zbog koje bi nosioci tih prava trpili eventualnu materijalnu štetu, a prije donošenja Zakona o državnoj imovini, čiji dio predstavlja i vojna imovina.

Iz Geodetske uprave u saopćenju tvrde i da za navedene nekretnine nije osnovan katastar nepokretnosti.

Ističu da je u identičnom slučaju, samo za drugu katastarsku općinu, isti sud, a nakon što je Uprava oglasila ništavnim rješenje o osnivanju katastra nepokretnosti i postupak obustavili do donošenja Zakona o državnoj imovini, na prijedlog Pravobranilaštva BiH donio rješenje o povlačenju tužbe u ovoj pravnoj stvari.

-Stoga iznenađuje stav istog suda koji u identičnoj pravnoj stvari donosi meritornu odluku, usvaja tužbeni zahtjev i na taj način krši Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnoj imovinom - stoji u saopćenju Geodetske uprave RS.

Po presudi Suda BiH, Republici Srpskoj, na teritoriji općine Han Pijesak, oduzimaju nekretnine i zemljište površine 11.000 metara.

-Nalaže se Republičkoj upravi za geodetsko i imovinsko pravne poslove Republike Srpske da uknjiži prava svojine na Bosnu i Hercegovinu na nekretninama koju čine objekti Ministarstva odbrane i pašnjak četvrte klase površine 11.474. metra u privremenom listu nepokretnosti, kao i da se izbriše upis svih prava tuženih na predmetnim nekretninama - piše u presudi.