Dodik o Tadićevoj izjavi
0

"U RS-u nismo razumjeli lošim i pogrešnim to što je Tadić izjavio o referendumu"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije razumio kao loše i pogrešno to što je predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio, po pitanju referenduma u RS, da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH.

"Tadićevu izjavu razumjeli smo kao da je to unutrašnje pitanje RS, odnosno BiH, i da Srbija nema ništa protiv ako je to urađeno u skladu sa zakonom i Ustavom kao što je rekao i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje novinara kako tumači različite stavove Tadića i Jeremića o referendumu u RS.

Dodik je, nakon okrulog stola u Beogradu o referendumu u RS, rekao novinarima da u Srpskoj razumiju da Srbija principijelno ne može da bude za teritorijalnu dezintegraciju bilo koje zemlje kada se bori za svoj teritorijalni integritet.

On je naveo da je Srbija garant Dejtona, a to znači garant teritorijalnog integriteta i međunarodnog kapaciteta BiH.

Dodik je rekao da je za RS sasvim dovoljan stav zvanične Srbije da poštuje Dejton i teritorijalni integritet BiH i da za sve promjene u BiH mora da postoji konsenzus tri naroda i dva entiteta.

"To je nama sasvim dovoljno, jer se upravo borimo za to da budemo poštovani kao konstitutivan narod i kao entitet", naglasio je predsjednik RS.

Dodik nije direktno odgovorio na pitanje da li će se tokom današnjeg dana susresti sa predsjednikom Tadićem, navodeći da se s njim vidi kad god dođe u Beograd.
On je rekao da sa Tadićem dijeli mnoge zajedničke stavove po pitanju Dejtona, te da ne pričaju mnogo o situaciji u Srbiji, ali da ga predsjednik Tadić često informiše o tome pružajući jednostavnu informaciju.

"Svi procesi u Srbiji su stvar Srbije i njenih institucija, kao što vidim da  rukovodstvo Srbije poštuje činjenicu da su naše odluke - naše odluke", istakao je Dodik.

On je dodao da se saradnja RS i Srbije odvija u skladu sa evropskim kriterijumima i standardima u vezi sa prekograničnom saradnjom i u okviru specijalnih veza. "Mi to poštujemo i Srbija to poštuje", naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će stav Srbije o referendumu uticati na promjenu odnosa sa RS, Dodik je rekao da Srpska želi dobre odnose sa svim zemljama i da na Srbiju gleda kao na zemlju koja je matica srpskog naroda i kojoj želi sve najbolje.

On je naveo da su svi aktuelni političari u Srbiji neupitni za RS jer su dio legitimno izabrane demokratske strukture.

Komentarišući stav Rusije da ne potpiše zajedničku izjavu sa posljednje sjednice Savjeta za provođenje mira u BiH, Dodik je rekao da se Rusija već duže ponaša veoma principijelno što se vidi u kominikeu Savjeta.
"Kad sam govorio sa nekim evropskim državnicima oni isto sa mnom dijele ocjenu da se u BiH zadržala jedna struktura koja je dobro plaćena i da ne želi da ode i da i oni sami imaju problem zbog toga", rekao je Dodik.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a, sa izuzetkom Rusije, na sjednici održanoj krajem marta, najoštrije su osudili odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i istakli da odlučno podržavaju pravosudne institucije na nivou BiH.