U posljednja 24 sata
0

U RS-u još devet slučajeva oboljenja od nove gripe

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa prijavljeno devet novih slučajeva oboljenja od novog virusa gripa tipa A (H1N1) potvrđenih brzim testom, čime se ukupan broj zaraženih popeo na 238, potvrđeno je Srni u Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske.

"Riječ je o sedam pacijenata iz Banjaluke i dva iz Istočnog Sarajeva", izjavila je portparol Instituta Milka Mrđa i dodala da je riječ o osobama mlađe životne dobi, kao i da nijedan oboljeli nije vitalno ugrožen.

Prema njenim riječima, trenutno je na Klinici za infektive bolesti banjalučkog Kliničkog centra hospitalizovano 53 oboljelih od novog gripa, i to 24 na odjelu, a 29 u dnevnoj bolnici.

Mrđa je podsjetila da mjere zaštite od novog gripa obuhvataju redovno pranje ruku vodom i sapunom i pokrivanje usta i nosa maramicom prilikom kihanja i kašljanja.

Ona je ponovila da su simptomi novog gripa visoka temperatura, glavobolja, groznica, suv kašalj, bol u grlu, mišićima i zglobovima, opšta malaksalost, otežano disanje i brzo zamaranje.