Rajko Kuzmanović
0

'U RS-u je izjava trojice lidera neobavezujuća'

FENA
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović izjavio je danas u Banjoj Luci da je "neobavezujuća za RS" nedavna zajednička izjava trojice lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a Dragana Čovića da će BiH kroz promjene Ustava BiH biti sastavljena od četiriju teritorijalnih jedinica.

On je kazao novinarima da ta "banjalučka izjava je stav političara, koji ne obavezuje Narodnu skupštinu niti obavezuje pregovarače kada prijedlog uđe u institucije".

Kuzmanović je dodao da se u njegovoj deklaraciji za ustavne promjene, o kojoj danas raspravlja Skupština RS-a, ne navodi četvrta teritorijalna jedinica, niti će podržati organizovanje Sarajeva kao distrikta, kako su to predvidjeli lideri triju najjačih politčkih stranka u BiH.

On je izrazio nadu da će poslanici Narodne skupštine doći do zajedničkih stavova i da će deklaracija koju je predložio biti dokument od koga se neće odstupiti tokom razgovora o eventualnim ustavnim promjenama.

  • Ustavne promjene su neminovnost, ali samo u onim dijelovima koje zahtijeva EU i koji će učiniti institucije BiH funkcionalnim, dodao je entitetski predsjednik.