Mali broj ljudi se testira
0

U RS-u HIV-om zaražene 54 osobe

FENA
U Republici Srpskoj do kraja prošle godine bile su registrirane 54 osobe zaražene virusom HIV-a, ali je još mali broj onih koji se testiraju, izjavila je danas nacionalna koordinatorica za prevenciju side u RS-u Nataša Lončarević.

Besplatna savjetovališta u kojima se građani mogu testirati na HIV virus nalaze se u Banjoj Luci, Foči, Bijeljini i Doboju, a u posljednje dvije godine kroz njih je prošlo 3.000 osoba, a oko 3.067 se testiralo.

"To je još niska stopa testiranja, ali će rad s profesionalcima, uz štampane materijale, te smanjenje stigme i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om dati bolje rezultate i na terenu, što će značiti veći broj testiranja“, kazala je Lončarević na prezentaciji rezultata nakon dvije godine provođenja programa "Koordinirani državni odgovor na HIV i TBC u ratom porušenom i izuzetno stigmatizirajućem okruženju“.

Ukazala je i da dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV predstavlja jedan od osnova prevencije u čitavom svijetu pa tako u RS-u i BiH

Za 1. decembar, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv side, najavljeno je da će nacionalni koordinatori iz RS-a i FBiH na konferenciji za novinare izaći s novim podacima o broju zaraženih u ovoj godini.

Istog dana u Banjoj Luci će biti organizovano testiranje na HIV od 16 do 02 sata.