BiH
51

U RS-u 385 liječenih ovisnika, marihuana i heroin najzastupljeniji

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, odnosno Javna zdravstvena ustanova Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) uspostavilo je integrisani informacioni sistem za praćenje pojava i posljedica zloupotrebe opojnih droga, kojim su evidentirani liječeni ovisnici u tom bh.entitetu.

Na osnovu prijava liječenih ovisnika, zaključno s 31. decembrom 2014. godine, u RS-u ih je registrovano ukupno 385.

Ranija istraživanja su pokazala da najveći broj liječenih ovisnika pripada opijatskom tipu ovisnosti, tj. primarno sredstvo zavisnosti je heroin, prosječna starost ovisnika je 33 godine, a najveći broj se nalazi u starosnoj kategoriji od 30 do 34 godine.

Od ukupnog broja liječenih ovisnika, njih 60,2 posto navodi da je porodica prva otkrila problem sa ovisnošću, a 10,6 posto da je to bila policija, navodi se u Prijedlogu strategije nadzora nad opojnim drogama i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u RS-u u periodu od 2016. do 2021. godine.

U tom dokumentu, koji će naredne sedmice biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS-a, precizira se da, kao najčešći razlog eksperimentisanja opijatima i drogama, ovisnici navode znatiželju (23,6 posto), uticaj vršnjaka ili partnera (15,5 posto) i razonodu (14,2 posto), dok se među dominantnim etiološkim faktorima, procijenjenim od zdravstvenih profesionalaca, ističe uticaj mikrosocijalne klime na koju porodica nije uticala (društvo, partner) i disfunkcionalnost porodice.

Od ukupnog broja liječenih ovisnika utvrđeno je da se 31,2 posto ovisnika predoziralo bar jednom.

U pogledu kretanja zaraznih bolesti, evidentirano je da 33,1 posto ovisnika ima pozitivan test na hepatitis C, a to ukazuje na rizično ponašanje koje ovisnike stavlja u rizik od zaraznih bolesti.

Stanje u vezi sa zloupotrebom opojnih droga u RS-u pokazuju i podaci o broju i vrsti zaplijenjenih droga na ilegalnom tržištu od 2002. do 2014. godine.

Na osnovu podataka u vezi sa zaplijenjenim količinama, konstatovano je da je najraširenija zloupotreba marihuane.

Heroin je druga droga po zastupljenosti, dok je u posljednjih nekoliko godina u fazi stagnacije ilegalna trgovina kokainom, na osnovu čega se izvodi zaključak da se ovo tržište približava evropskom ilegalnom tržištu.