BiH
15

U RS sedam pacijenata sa sumnjom na groznicu zapadnog Nila, dva s težom kliničkom slikom

FENA
Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske (IZJZ RS) prijavljeno je sedam pacijenata sa sumnjom na groznicu zapadnog Nila.

Pet pacijenata je bilo s lakšom kliničkom slikom i otpušteni su kući, dok dva pacijenta imaju težu kliničku sliku.

"Većina pacijenata je srednje životne dobi", potvrdila je Milka Mrđa, portparolka IZJZ.

Prema definiciji Evropskog centra za kontrolu bolesti, za konačnu dijagnozu potrebno je izvršiti i potvrdno testiranje, koje se ne radi u Republici Srpskoj.

Groznica zapadnog Nila je virusna bolest koju uzrokuje virus zapadnog Nila, a virus se prenosi isključivo ubodom zaraženog komarca i bolest se ne može prenijeti sa čovjeka na čovjeka.

Najveći broj zaraženih osoba nema nikakve simptome (80 posto), a manji broj (do 20 posto) razvija simptome kao što su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, a ponekad i natečeni limfni čvorovi ili osip na koži. Simptomi se javljaju između tri i 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Kod oko jedan posto zaraženih razvije se teška klinička slika, sa zahvatanjem centralnog nervnog sistema (meningitis, encefalitis), što se najčešće dešava kod starijih i osoba s oslabljenim imunitetom.

Rezervoar zaraze virusom zapadnog Nila su mnoge vrste divljih i domaćih ptica. Na čovjeka se prenosi ubodom komaraca iz roda Culex (obični komarac), koji se zaraze prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili zaraženih sisara (npr. konja, koji su kao i ljudi slučajni domaćini).