Stvarni broj puno veći
0

U RS prošle godine izvršeno 3.000 abortusa

SRNA
U Republici Srpskoj, prema zvaničnim podacima, prošle godine je izvršeno 3.000 abortusa, ali postoji "tamna brojka" abortusa koji nisu evidentirani tako da je ukupan broj mnogo veći, rekao je viši asistent na Pravnom fakultetu u Bijeljini Dimitrije Ćeranić.

Na predavanju u bijeljinskoj biblioteci "Filip Višnjić" o temi "Pravne i etičke odlike abortusa", u organizaciji Svetosavske omladinske zajednice, Ćeranić je napomenuo da u RS postoje zakonski propisi koji mogu da utiču na smanjenje broja abortusa, ali da zakon ne može da utiče na svijest pojedinca.

"Osnovni problem nije u zakonskim normama nego u etičkim, društvenim normama i u sistemu vrijednosti našeg društva. Prije svega treba raditi na podizanju društvene svijesti, jer bez tog osjećaja odgovornosti teško da će se zakonskim uslovima nešto postići", rekao je Ćeranić.

Studentkinja Pravnog fakulteta i članica Svetosavske omladinske zajednice Sonja Perendija rekla je da je ovo predavanje organizovano kako bi bijeljinska javnost bila upoznata sa problemom abortusa sa drugog stanovišta, osim medicinskog, jer je od 3.000 abortusa najveći broj izvršen u Bijeljini. 

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je mart mjesecom borbe protiv abortusa.