BiH
0

U Rostoku sukobi policije i demonstranata

FENA
Na najvećim demonstracijama protivnika globalizacije i samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih država i Rusije (G-8) danas je u Rostoku došlo do ozbiljnih sukoba demonstranata s policijom, u kojima je, kako javljaju njemački mediji, bilo povrijeđenih demonstranata.

Portparol policije je rekao da su demonstranti bacali na snage reda Molotovljeve koktele i kamenje i da su jedan policijski auto uništili.

Do sukoba je došlo mimo glavnog toka demonstracija antiglobalista, koji prema policijskim navodima, u najvećoj mjeri protiče mirno. Njemački mediji, pozivajući se na izjave učesnika protesta, javljaju da je policija bila opkoljena i da se izvlačila ''brzim tempom''.

Na demonstracijama u Rostoku uoči samita G-8, koji će se za nekoliko dana održati u Hajligendamu, na obalama Baltika, danas se, prema procjenama policije okupilo nešto više od 20.000 ljudi, umjesto, planiranih 100.000. U izvještajima se navodi da je do smirivanja situacije došlo kada je jedna žena iz organizacije protesta, pozvala ''autonomaše'' da se povuku, a kao protiv-potez policija je također, najavila povlačenje iz sukoba.

Radi kontroliranja demonstracija angažirano je oko 13.000 policijaca, a za medicinsko zbrinjavanje, je osim lokalnih bolnica, priskočila u pomoć i njemačka vojska (Bundesver).

Njemačka policija se pripremala i za demonstracije neonacističke Nacionaldemokratske partije (NPD) u Šverinu, nedaleko od Rostoka, ali su one, rano jutros, zabranjene, pa je kao rekacija na tu sudsku odluku u mnogim njemačkim gradovima došlo do spontanog okupljanja desničara.

U Berlinu je kroz Brandenburšku kapiju promarširalo oko 100 neonacista, koje je policija, tek poslije pojačanja, uspjela da rastjera i pri tome uhapsi 13 osoba.

''To je bila ciljana akcija neonacista i kršenje prava o okupljanju'', rekao je ministar unutrašnjih poslova Berlina Erhart Kerting.

U pokrajini Donja Saksonija se, prema policijskim podacima, okupilo oko 350 neonacista, a u Šlezvig- Holštajnu, maloj pokrajini smještenoj na sjeveru zemlje prema Danskoj oko 300 desničara. Neonacisti su se okupljali i nedaleko od Rostoka, Potsdama, Oranienburga i drugih mjesta.