BiH
2

U Republici Srpskoj sve manje đaka

FENA
Republika Srpska (RS) se već nekoliko godina suočava s negativnom demografskom situacijom, ali od predstavnika vlasti konkretne mjere populacione politike i dalje izostaju.

Kod školske populacije vidljivi su poražavajući podaci o sve manje đaka. Zvanična statistika evidentirala je da je u osnovnim školama u RS-u u ovoj školskoj godini 2.351 učenik manje, što je oko 80 odjeljenja koja su "ugašena“.

Naime, u 727 osnovnih škola na početku školske 2012./2013. u nastavni proces bilo je uključeno 99.025 učenika, što je u odnosu na početak 2011./2012. godine manje za 2.351 učenika ili 2,3 posto.

Lančano, i broj srednjoškolaca manji je za 1.085 učenika ili 2,2 posto u 2012./2013. Nadležni predstavnici vlasti za sada još razmatraju moguće mjere i tvrde da je teško naći pravi odgovor.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović navodi da je prioritet da se zaustavi demografski pad. "I ova i svaka druga vlada će morati da radi na demografskoj politici na jedan ozbiljniji način", kaže ona.

Izrazila je žaljenje zbog smanjenja broja učenika te navodi da će se poduzeti mjere u vezi s tim pitanjem.

Ministrica porodice, omladine i sporta Nada Tešanović smatra da nije dovoljno da samo Vlada putem svojih institucija vodi brigu o populacionoj politici, već da bi se ovo pitanje trebalo proširiti i na lokalne zajednice.

Ona je istakla i to da je "u ovom momentu teško pronaći adekvatan odgovor na koji način sistemski riješiti mjere populacione politike“, navodeći da su svjetske prakse pokazale da za rješenje nije presudan samo finansijski moment.

"Želimo zadržati bar ono što imamo, tako da nam je cilj stacionarno stanovništvo da ne bismo odumrli kao narod", kaže Tešanović.

Kao neke od mjera pronatalitetne politike Vlade RS-a navela je Fond treće i četvrto dijete, jednokratnu pomoć za majke koje rode treće i četvrto dijete, te učešće u finansiranju vantjelesne oplodnje.