BiH
0

U Republici Srpskoj danas izbor nove Vlade

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Republika Srpska danas bi trebalo da dobije svoju 14. po redu Vladu, koju će prvi put voditi žena – Željka Cvijanović.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će mandatarka za sastav nove Vlade RS-a Željka Cvijanović izložiti ekspoze i predložiti sastav nove Vlade RS-a, bit će održana danas u Banjoj Luci s početkom u 12 sati.

Dosadašnjoj ministrici za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a 27. februara je entitetski predsjednik Milorad Dodik povjerio mandat za sastav nove Vlade RS-a.

Tog dana Skupština RS-a prihvatila je ostavku vlade Aleksandra Džombića, a zatim je i Vijeće naroda potvrdilo tu odluku parlamenta.

Nakon što bude izabrana u Narodnoj skupštini RS-a, novu Vladu RS-a mora da potvrdi i Vijeće naroda RS-a kako bi i zvanično stupila na dužnost.

Prošle sedmice Cvijanović je održala konsultacije s koalicionim strankama u RS-u, socijalnim partnerima, predstavnicim studenata, penzionske populacije, boračkih kategorija te ženskim udruženjima.

Konsultacijama se nisu odazvale opozicione stranke u RS, koje smatraju da nova izvršna vlast neće donijeti promjene u RS i stoga je neće ni podržati.

Po najavama, u novoj Vladi bit će promjene u šest resora, koje su dosad vodili ministri iz SNSD-a.

Iako je SDA ponuđen ulazak u Vladu, vladajuća koalicija u RS-u nije prihvatila njihovog kandidata za ministra trgovine i turizma Dževada Mahmutovića zbog čega je ta stranka odustala od ulaska u Vladu.

Mandatarka će tek na posebnoj sjednici iznijeti detalje iz programa rada Vlade i njen konačni sastav.