BiH
0

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu prezentiran projekt izgradnje Kampusa Univerziteta

FENA
Projekt izgradnje Kampusa Univerziteta u Sarajevu danas je ponovo aktualiziran na radno-konsultativnom sastanku organiziranom u Rektoratu Sarajevskog univerziteta.

Rektor prof. dr. Faruk Čaklovica prezentirao je ovaj projekt bivšim rektorima i prorektorima, te sadašnjim i bivšim članovima Upravnog odbora Univerziteta.

Konstatirano je da Univerzitet raspolaže svim relevantnim dokumentima vezanim za ovaj projekt. Završen je regulacioni plan, te se prelazi u fazu razvijanja projekata izgradnje pojedinih zgrada visokoškolskih institucija, rečeno je.

Procjenjuje se da će za realizaciju cjelokupnog projekta izgradnje svih 13 zgrada na području bivše kasarne "Maršal Tito" biti neophodno između 250 i 300 miliona dolara.

S obzirom na to da se radi o velikom finansijskom poduhvatu, prof. dr. Čaklovica je kazao kako je planirano da se ovaj novac osigura kroz nekoliko oblika finansiranja.

Jedan od njih su domaća ulaganja, koja uključuju studentske donacije od jedne do pet maraka prilikom upisa, izdvajanje jedne mjesečne plaće uposlenika Univerziteta, donacije građana Sarajeva, bh. biznismena, umjetnika, dijaspore, te svih koji su diplomirali na Sarajevskom univerzitetu.

Jedna od opcija je i da se iznosi osiguraju prodajom nekretnina u vlasništvu Univerziteta, zatim budžetskim iznosima KS-a, kreditima, te organiziranjem donatorske konferencije.

Čaklovica ističe da bi se upravo značajan dio iznosa mogao osigurati kroz donatorsku konferenciju, na kojoj bi se međunarodnim organizacijama i vladama prijateljskih zemalja predstavio projekt izgradnje Kampusa.

Također, učesnicima ovog skupa bi se ukazalo na sve probleme s kojima se Univerzitet u Sarajevu suočavao od 1992. do 1995. godine.

Čaklovica je kazao da se za organiziranje donatorske konferencije vrše intenzivne pripreme, te da će ona biti održana kada se steknu relevantni uvjeti za uspješnu realizaciju.

Rektor Univerziteta u Sarajevu navodi i da novac koji je američka ambasada uplatila na račun Vijeća ministara BiH do danas nije stavljen na raspolaganje Univerzitetu.

-Apeliramo da se ovaj novac doznači kako bismo započeli izgradnju Poljoprivrednog fakulteta, koji je sada u veoma složenoj situaciji, kazao je Čaklovica.