BiH
4

U rebalansu budžeta TK nema sredstva za isplatu regresa budžetskim korisnicima

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Zaključak kojim zadužuje Ministarstvo finansija, da u postupku izrade Izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. godinu ne planira sredstva za isplatu naknade za godišnji odmor - regres za 2015. godinu za zaposlene kod budžetskih korisnika.

Temelj za donošenje ove odluke je član 19. Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju Federacije BiH u kojem stoji da ''Zaposlenik ima pravo na regres za korištenje godišnjeg odmora u visini najmanje 50 posto prosječne neto plaće svih zaposlenih ostvarene kod poslodavca u mjesecu koji prethodi isplati regresa, pod uslovom da privredni subjekt - poslodavac nije prethodnu poslovnu godinu završio sa gubitkom''.

Podsjetili su da je Vlada Tuzlanskog kantona proteklu godinu završila sa deficitom - manjkom u iznosu od oko 16,5 miliona KM.

Također, u članu dva Općeg kolektivnog ugovora stoji da je ''Kolektivni ugovor obavezujući i važi za sve poslodavce bez obzira na strukturu kapitala, organe uprave i službe za upravu, policiju, javne ustanove i druge pravne subjekte''.

Vlada TK utvrdila je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona. Razlog za dopunu Zakona je deblokada rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, do čega je došlo nakon lišavanja slobode direktora Uprave.

Naime, u trenutno važećem zakonu ne postoji odredba kojom se definiše ko u odsutnosti i spriječenosti za vršenje poslova mijenja direktora Uprave. Također, dopunjava se i dosadašnji nedostatak, odnosno nemogućnost preventivne suspenzije rukovodioca organa Uprave ukoliko nije podignuta optužnica.

Vlada je već ranije u julu ove godine inicirala donošenje ovog zakona kojim bi se riješile situacije koje trenutnim zakonom nisu bile predviđene.

Vlada TK je utvrdila i prijedlog Zaključka kojim Skupština Tuzlanskog kantona daje podršku realizaciji projekta Cementara Banovići, u skladu sa uslovima utvrđenim usvojenim Regulacionim planom ''Termoelektrana-Cementara'' za period 2012.-2022. godine.

Zaključkom je zaduženo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice da rješenja iz Regulacionog plana ''Termoelektrana-Cementara'' za period 2012.-2022. godine ugradi u izmjene i dopune Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona za period 2005.-2025. godine, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

facebook