BiH
0

U prvih sedam mjeseci BiH posjetilo 330.000 turista

FENA
Vrelo Bosne
Vrelo Bosne
Sudeći prema najnovijim statističkim podacima, za sedam mjeseci ove godine, BiH postaje sve zanimljivija destinacija na turističkoj karti Evrope.

Bosnu i Hercegovinu od januara do konca jula ove godine posjetilo je nešto više od 333.000 turista, 162.000 domaćih i 170.000 stranih gostiju, saopćeno je iz Turističke zajednice BiH.

To je gotovo 20 posto više posjeta nego u istom periodu prošle godine, što je zavidan rast.

Najviše je procentualno porastao broj turista iz Poljske – čak 59 posto, zatim iz Austrije i Hrvatske – oko 40 posto, te iz Njemačke i Turske, odakle je bilo tridesetak posto više gostiju nego u sedam mjeseci prošle godine i Slovenije – gdje je zabilježen porast od 20 posto.

Porastao je i ukupan broj turističkih noćenja, u prosjeku za 12,3 posto.

Ostvareno je 750.000 noćenja, što s obzirom na ukupan broj posjeta znači da su se turisti zadržavali prosječno oko dvije noći.

Podaci o turističkim kretanjima koji su izneseni za Bosnu i Hercegovinu, slični su kad se posmatraju podaci po entitetima i Distriktu Brčko.

U Federaciji BiH, od 199.000 gostiju u sedam mjeseci ove godine, što je povećanje za 19 posto, najviše je turista bilo iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke. U Republici Srpskoj bilo je oko 127.000 gostiju, što je povećanje za 20 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječno zadržavanje turista u Federaciji je s 2,1 noćenjem po gostu približno prosjeku u BiH, a u Republici Srpskoj je prosjek 2,5 noćenja i za 0,3 je veći od prosjeka države. Zanimljivo je da je prosječno zadržavanje turista u Federaciji nešto opalo u odnosu na prošlogodišnji period, za 0,2 noćenja po gostu, dok se u Republici Srpskoj zadržalo na istom nivou. U Distriktu Brčko, za sedam mjeseci je ukupno ostvareno nešto više od 12.000 noćenja, pa je prosječni boravak 1,6 noćenja po gostu.

Ovi podaci govore da, generalno, postoji i da raste zanimanje za Bosnu i Hercegovinu u većini zemalja na koje naša država može računati kao na potencijalne goste.