"BH novinari"
0

U prvih deset dana predizborne kampanje četiri slučaja kršenja prava novinara

SRNA
Za prvih deset dana predizborne kampanje u BiH Linija za pomoć novinarima registrovala je četiri slučaja kršenja prava novinara i ugrožavanja slobode izražavanja, saopštio je danas Upravni odbor Udruženja BH novinari.

"Po svojoj brutalnosti izdvaja se fizički napad na novinarku Mirjanu Mićić i druge članove novinarske ekipe BN televizije iz Bijeljine, koje je napao radnik obezbjeđenja Građevinske firme 'Iskop' iz Zvornika, dok su pokušavali snimiti priču o komunalnim problemima u tom gradu. U istom rangu je i primitivni i agresivni nastup lidera stranke BOSS Mirnesa Ajanovića koji je u televizijskoj debati na BHT vrijeđao i gotovo onemogućio novinarku Danijelu Domazet u vođenju emisije i postavljanju pitanja gostima u studiju", navodi se u saopštenju.

Iako se ovi napadi ne mogu dovesti u direktnu vezu sa predizbornom kampanjom, Udruženje smatra da je zabrinjavajuća činjenica da kršenje prava na slobodu informisanja postaje obrazac javnog ponašanja prema novinarima, čiji su vinovnici obični ljudi, vjerski lideri, politički funkcioneri. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari saopštio je da su prvih deset dana predizborne kampanje u BiH pokazali da političke i druge tenzije u javnosti uzrokuju kršenje elementarnih prava novinara na slobodan i dostojanstven rad. 

Udruženje je zabilježilo da su najviši zvaničnici Islamske zajednice u BiH zabranili dopisniku Federalne televizije Muhamedu Čabriću i uredniku magazina "Dani" Eldinu Hadžoviću da izvještavaju sa događaja upriličenih tokom mjeseca Ramazana u Sarajevu, Doboju i Tešnju. 

Uz oštru osudu ovih napada na novinare i onemogućavanje medija da slobodno i nesmetano izvještavaju o aktuelnim događajima, Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najavili su da će od nadležnih državnih institucija zatražiti da adekvatno procesuiraju ove slučajeva kršenja prava na slobodu informisanja. 

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima još jednom su upozorili političke stranke i kandidate koji učestvuju u predizbornoj kampanji, kao i ostale zvaničnike i službenike na obavezu poštivanja prava novinara na slobodan rad, nesmetan pristup svim informacijama i događajima, kao i na slobodu uređivanja medijskih sadržaja čiji je cilj informisanje javnosti.