Vlada FBiH
0

U prva tri mjeseca 2010. ostvareni prihodi od 455,5 miliona KM

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH usvojila je danas izvještaj o izvršenju budžeta za prva tri mjeseca ove godine u kojem se navodi da su ostvareni ukupni prihodi od 455,5 miliona KM.

Iz federalne Vlade saopšteno je da je poreskim i neporeskim prihodima ostvareno 263,2 miliona KM, što je sedam posto više nego u prva tri mjeseca 2009. godine. Sami poreski prihodi od 232,5 miliona KM bilježe rast od 6,9 posto.

Ukupni tromjesečni rashodi i izdaci iznosili su 300,4 miliona KM, što je 102,6 miliona KM, odnosno 51,9 posto više nego u prvom kvartalu 2009. godine. Od tog se iznosa 180,9 miliona KM, odnosno 60,8 posto odnosi na socijalna davanja.

Kada je riječ o platama i naknadama zaposlenih, one su iznosile 31,6 miliona KM i za 13,3 posto su manje nego u prvom kvartalu prošle godine.

U fiskalnoj 2009. godini ostvaren je pozitivan finansijski rezultat - suficit finansiranjem budžeta Federacije BiH sredstvima od sukcesije u iznosu od 99,1 miliona KM, sredstvima SDR (specijalna prava vučenja) u iznosu od 199,2 miliona KM i sredstvima MMF stendbaj-aranžmana 262,9 miliona KM koja su korištena za pokriće deficita iz 2008. godine.

Ukoliko se posmatra izvršenje budžeta bez finansiranja, u fiskalnoj 2009. godini ostvaren je manjak prihoda nad rashodima kao rezultat prenesenih neizmirenih obveza iz prethodne godine.

Vlada FBiH je danas razmatrala i usvojila Izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o realizaciji prošlogodišnjeg Plana i programa privatizacije, s Finansijskim izvještajem.
U Federaciji BiH je u toku 2009. godine prodat državni kapital u devet  preduzeća i to kod sedam  preduzeća putem tendera ili neposredne pogodbe pod uslovima "velike privatizacije" i kod dva preduzeća pod uslovima "male privatizacije".

U izvještaju se navodi da ukupni rezultati prodaje po obimu i postprivatizacionim aktivnostima od 1999. do 2009. godine nisu zadovoljavajući, jer je od ukupno 13,5 milijardi KM državnog kapitala nominovanog za prodaju realizovana prodaja 5,61 milijardi KM, odnosno oko 41,49 posto.

Vlada FBiH usvojila je danas Informaciju o problemima vezanim za implementaciju Zakona o izmjenama Zakona o državljanstvu Federacije BiH u dijelu koji se odnosi na regulisanje pitanja promjene i izbora entitetskog državljanstva za građane sa prebivalištem u Brčko distriktu. 

Imajući u vidu različita tumačenja i stavove u vezi s tim da li je Ugovor o dvojnom državljanstvu BiH i Savezne Republike Jugoslavije i dalje na snazi, Vlada FBiH je na inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova usvojila zaključak kojim se od Predsjedništva BiH traži da, shodno ustavnim ovlaštenjima, zauzme stav i da tumačenje i upute vezano za primjenu ovog ugovora.  

Od Predsjedništva je zatraženo da zauzme stav u vezi sa priznavanjem dokumentacije o krivičnoj evidenciji i vođenju krivičnog postupka koju izdaju policijski organi, odnosno sudovi izmješteni sa Kosova nakon 1999. godine u Srbiju, kao i stav po pitanju korištenja javnih isprava u BiH koje su izdate na području Kosova.