Najveće dovište muslimana u Evropi
113

U Pruscu završna manifestacija 502. dana Ajvatovice

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Svi putevi ove nedjelje vode u Prusac kod Donjeg Vakufa gdje će se održati završna manifestacija ovogodišnjih 502. dana Ajvatovice.

Tradicionalno, ispred Handanagine džamije obavljena je prozivka bajraka i bajraktara, nakon čega se veliki broj vjernika iz BiH i inostranstva uputio ka Ajvatovici, koja je oko sedam kilometara udaljena od Prusca.

Prvi su na najveće dovište muslimana u Evropi krenuli konjanici koji su u Prusac stigli još jučer u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Kod Ajvaz-dedine stijene bit će proučena dova, a nakon toga na Ajvatovičkoj livadi za vjernike će biti organiziran prigodan program, uz učešće gostiju iz Republike Turske i Islamske Republike Iran.

Predviđeno je da se posjetiocima Ajvatovice obrate reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić i travnički muftija Nusret ef. Abdibegović.

  1. dani Ajvatovice završit će, kao i ranijih godina, klanjanjem podne namaza. U isto vrijeme u džamiji Hasan Kafije Pruščaka u prusačkom naselju Srt bit će proučen mevlud i organiziran prigodan program za žene.

Legenda kaže da se Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, četrdeset dana uzastopno ranim sabah-namazom obraćao Bogu da rastavi stijenu ispod koje se nalazilo vrelo s pitkom vodom. Četrdeseto jutro učeći dovu nakon sabah-namaza je zaspao i u snu vidio kako su se dva bijela ovna sudarila i stijena se rastavila. Kada se probudio, vidio je stijenu rastavljenu. Nakon toga je Ajvaz-dedo sagradio vodovod od drvenih cijevi i proveo ga kroz tu stijenu do Prusca. U njegovu čast svake godine posljednje nedjelje u junu hiljade vjernika pohodi Prusac.