BiH
0

U Pruscu predstavljen program 499. Ajvatovice

FENA
"Želimo da kroz program ovogodišnjih "Dana Ajvatovice" pošaljemo glas duhovne potrebe čovjeka koji živi na ovom prostoru. Bez obzira na to da li došli iz BiH, Turske, Irana ili nekih drugih zemalja, smatramo da će svi učesnici ove vjersko-kulturne manifestacije doprinijeti tome. Čini mi se da je taj spoj duhovnosti, mevluda na bosanskom, turskom i perzijskom jeziku, najbolji uvod u narednu, jubilarnu, 500. Ajvatovicu", rekao je travnički muftija Nusret ef. Abdibegović, predsjednik OO 499. "Ajvatovice", na današnjoj pres-konferenciji u Pruscu kod Donjeg Vakufa.

Zvanično otvaranje manifestacije je u ponedjeljak, 15. juna, nakon čega će na teritoriji Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa, Bugojna, Jajca, Viteza, Travnika i još nekih općina u BiH biti upriličeno preko pedeset različitih programa sa više od 2.000 učesnika, istakao je zamjenik travničkog muftije Dževdet ef. Šošić.

Centralna svečanost i završnica manifestacije je u nedjelju, 28. juna, kada je planiran prolazak kroz Ajvaz-dedinu stijenu, učenje "kišne dove" i bogat vjerski program na Ajvatovičkoj livadi.

Huso Sušić, načelnik Donjeg Vakufa, kazao je da su i ove godine stvoreni svi preduvjeti za prijem velikog broja gostiju iz naše zemlje i inostranstva.

On je najavio skoru realizaciju projekta asfaltiranja puta prema Ajvatovici, vrijednog 2,5 miliona KM, za što je dosad osigurano 500.000 KM.

Glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf Esad ef. Slipac podsjetio je na značaj Ajvatovice u izražavanju snage vjere i tradicije, dok se glavni imam u Bugojnu, Vehid ef. Arnaut, fokusirao na događaje koji će se realizirati na području bugojanske općine.

Na presu su se kratko obratili i Remzija Pitić, direktor BIR- Radija Islamske zajednice, i Nazif Hasanbegović, predstavnik agencije koja realizira projekt "Prusac u potrazi za identitetom", čija se prezentacija očekuje tokom predstojećih "Dana Ajvatovice".