Izvještaj MUP-a
0

U protestima boraca povrijeđen policajac

SRNA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Jedan policajac povrijeđen je tokom protesta ratnih veterana iz Federacije BiH, koji su održani u Sarajevu, saopštili su ministar unutrašnjih poslova FBiH Muhidin Alić i direktor Federalne uprave policije Zlatko Miletić.

Oni su naveli da je policajac povrijeđen za vrijeme obezbjeđivanja skupa i da je odmah prevezen u ustanovu Hitne medicinske pomoći.

Učesnici protesta ratnih veterana FBiH u Sarajevu oborili su danas zaštitnu ogradu i zasuli kamenjem i drugim predmetima policiju i novinare koji su bili pred zgradom Parlamenta FBiH, gdje je trajalo vanredno zasjedanje o njihovim zahtjevima.

Nakon probijanja metalne ograde iz zgrade Parlamenta pred demonstrante su izašle specijalne snage policije, ali većih incidenata kasnije nije bilo i protest je ubrzo okončan.

Alić i Miletić izrazili su zadovoljstvo što u protestu pred zgradom Parlamenta FBiH nije bilo neželjenih posljedica, odnosno povređivanja većeg broja lica.

Oni su uputili zahvalnost predstavnicima dobitnika najvećih ratnih priznanja u FBiH koji su, kako su istakli, svojim angažmanom doprinijeli očuvanju bezbjednosto skupa, a pohvaljeni su i policijski službenici jer su "posao obavili vrlo profesionalno i dostojanstveno".

Proteste su organizovali nosioci ratnih odlikovanja, a njihovi zahtjevi su bili da se nastavi provođenje Zakona o dobitnicima najvećih ratnih priznanja bez mogućnosti njegovog ukidanja, te ostanak naknada za boračku populaciju bez umanjenja od 10 odsto i smjena federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je odlučio da udovolji svim zahtjevima bošnjačkih demobilisanih boraca.