Mujezinović - Guterres
0

U procesu povratka izbjeglica Federacija je učinila mnogo

Sarajevo-x.com
"U Bosni i Hercegovini je dosta urađeno na povratku izbjeglih i raseljenih, zahvaljujući i naporima UNHCR-a. Ali, ostalo je još dosta posla i zato nas Vaša posjeta raduje i ohrabruje da nastavimo ovaj proces", kazao je danas premijer FBiH Mustafa Mujezinović tokom susreta sa visokim komesarom Ujedinjenih naroda za izbjeglice Antoniom Guterresom.

Sudjelujući u razgovorima, federalni ministar za izbjegle i raseljene osobe Edin Mušić osvrnuo se na blokadu zbog koje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio revidiranu strategiju za provedbu Anexa 7 Mirovnog sporazuma. Prema njegovim riječima, prijedlog zastupnika iz Republike Srpske o ubacivanju odredbe o mogućnosti isplate naknade kao kompenzacije za nepovratak u ranije prebivalište potpuno bi blokirao proces povratka bez predhodno donijetog zakona koji bi precizno obradio ovu problematiku.

Danas je iznijet podatak o 117.000 ljudi sa statusom raseljene osobe u BiH, od čega ih u FBiH manje od 50.000. Premijer i federalni ministar zamolili su visokog komesara da dvodnevni boravak i obilazak Bosne i Hercegovine iskoristi i za promovisanje povratka svih kojima je vraćena imovina i koji su ostali u statusu raseljenih ili izbjeglih građana u BiH.

Podržana je inicijativa i zaključci usvojeni prilikom donošenja Budžeta BiH o kreditnom zaduženju Bosne i Hercegovine u kontekstu popisa stanovništva koji je tretiran i Prudskim sporazumom.

Federalni premijer ukazao je na problem zapošljavanja povratnika, odnosno na veliki nesrazmjer u broju povratnika i onih koji su se uspjeli zaposliti. Stoga Bosni i Hercegovini treba međunarodna pomoć ne samo za obnovu u ratu porušenih stambenih jedinica, već i za otvaranje radnih mjesta za povratnike.

Visoki komesar Antonio Guterres istaknuo je odličnu saradnju UNHCR-a s Vladom Federacije BiH, te rezultate ostvarene u procesu povratka, ali i na drugim poljima, kao što je rješavanje statusa Roma.

On je kazao i kako će biti razmotrena ideja premijera Mujezinovića o uspostavi regionalnog centra UNHCR-a u Sarajevu.

Inače, posjeta Antonia Guterresa Bosni i Hercegovini je dio njegove petodnevne turneje koja još obuhvata Hrvatsku i Srbiju. Tokom boravka u BiH, visoki komesar će posjetiti Srebrenicu i Glamoč i sresti se s raseljenim osobama i povratnicima, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.