Za zločin na Korićanskim stijenama
0

U Prijedoru uhapšena 4 bivša policajca

FENA
Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšene su četiri osobe, osumnjičene da su počinile krivično djelo zločin protiv čovječnosti na lokalitetu Korićanskih stijena u avgustu 1992. godine, saopćeno je danas iz državnog tužilaštva.

Po nalogu tužioca iz Regionalnog tima II Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području opštine Prijedor lišili slobode Milorada Škrbića (1960.), Milorada Radakovića (1962.), Gordana Đurića (1968.) i Ljubišu Četića (1969.).

Spomenute osobe lišene su slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su 21. augusta 1992. godine na području planine Vlašić, na lokalitetu zvanom Korićanske stijene, zajedno sa drugim pripadnicima Interventnog voda policije i policije SJB Prijedor počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon lišenja slobode istražilac Tužilaštva BiH i policijski službenici SIPA-e su, u skladu sa naredbom Suda Bosne i Hercegovine, pristupili pretresu stambenih jedinica (pet kuća ili stanova) koji su vlasništvo ili su u posjedu ili su korišteni od osumnjičenih.

Očekuje se da osumnjičeni tokom dana budu predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i donijeti odluku o predlaganju mjere pritvora prema osumnjičenim.

Na lokalitetu Korićanske stijene 21. augusta 1992. godine strijeljano je više od 200 osoba koje su izdvojene iz autobusa kojima je stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u pratnji policije SJB Prijedor, Interventnog voda i VRS-a transportovano iz Prijedora i logora na teritoriji opštine Prijedor prema Travniku, stoji u saopćenju.