BiH
0

U Prijedoru izgrađeno 11 novih stambenih jedinica za raseljene i povratnike

FENA
Jedanaest porodica iz Prijedora, od kojih su dvije raseljene i devet povratničkih, dobilo je stambene jedinice s kompletnom infrastrukturom.

"Također, su isporučene poljoprivredne mašine za pet porodica u okviru projektne komponente 'Mjere ekonomske održivosti'. Time ćemo ih ekonomski podržati i osnažiti, kako bi njihova integracija i reintegracija u društvene tokove bila što lakša i kvalitetnija", rekla je menadžerica projekta organizacije Hilfswerk Austria International za BiH Azema Avdusinović.

Ovom prilikom gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izrazio je zahvalnost Evropskoj uniji i UNHCR-u kao investitorima projekta, te Hilfswerk Austria International koji je implementirao ove aktivnosti u Prijedoru, koji ima najveći broj povratnika, raseljenih osoba i izbjeglica u BiH.

Izgradnja i rekonstrukcija ovih stambenih jedinica za raseljene osobe i povratnike dio je osam miliona eura vrijednog projekta "Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma", koji finansira Evropska unija (u iznosu od sedam miliona eura kroz program IPA-u 2012.), a sufinansira i implementira UNHCR u suradnji s projektnim partnerima u deset prioritetnih općina.

U okviru projekta "Moje mjesto pod suncem", Hilfswerk Austria International (HWA), koji je zadužen je za implemetaciju komponenti stanovanja i ekonomske održivosti, do kraja 2016. godine će izgraditi više od 100 stambenih jedinica za najugroženije interno raseljenje osobe i povratnike širom BiH, saopćeno je iz Via Medie.