Josipoviću nagrada "Sloboda"
0

"U prekrasnoj BiH ima mudrosti da se napravi najljepša simfonija"

SRNA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas u Sarajevu da je siguran "da ima dovoljno mudrosti u BiH da se napravi najljepša simfonija od ove prekrasne zemlje".

Odgovarajući na novinarsko pitanje koje je dirigent, a ko prva violina u formiranju vlasti u BiH, on je istakao da je "BiH prekrasna kompozicija koju su komponovala sva tri naroda".

Josipović je, nakon što je prisustvovao svečanosti obilježavanja 120 godina od rođenja hrvatskog pjesnika Augustina Tina Ujevića, izrazio nadu da će i današnji događaj, ispunjen, uglavnom, kulturom biti podsticaj prijateljstvu BiH i Hrvatske.

"U BiH se uvijek osjećam odlično, među prijateljima, a to može biti samo dobro", istakao je Josipović.

Predsjednik Hrvatske poručio je danas u Sarajevu da živimo u vremenima kada nije lako i jednostavno prenositi poruke mira, posebno ne na ovim prostorima, ali da dobra politika podrazumijeva poštovanje prema drugom, razumijevanje i dogovor sa drugim i različitim.

"Postoji još suviše straha, zatvorenosti, nepovjerenja, teških sjećanja. Nama svima treba da ponovo počnemo vjerovati jedni drugima, da se oslobodimo straha i predrasuda, da ne dopustimo da nam memorija ukrade budućnost", rekao je Josipović na uručenju priznanja "Sloboda za 2010. godinu", koju mu je dodijelio Međunarodni centar za mir Sarajevo.

On je istakao da ova nagrada za njega ima višestruko značenje, navodeći da je sloboda jedna od najvažnijih stvari na svijetu koja podrazumijeva hrabrost, poštovanje prema drugom, težnju za harmonijom.

"Dobra politika nije moguća bez slobode, bez hrabrosti i potrebe da se stvaraju nove, čistije vrijednosti", rekao je Josipović.

On je dodao da prošlost ne možemo promijeniti, ali da je možemo razumjeti.

"Mi smo male zemlje i mali narodi. Ulazimo u velike jake asocijacije slobodnih evropskih naroda. U tim asocijacijama moramo sačuvati svoj identitet, svoju različitost i slobodu. Da bi čovjek poštovao drugog i drugačijeg, da bi bio slobodan, treba da bude solidaran, oslobođen od predrasuda i straha i sebičnosti", zaključio je Josipović.

   Nagradu je Josipoviću uručio direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić, a dodijeljena mu je za jedinstveno komponovanje mira i suživota u slobodi.