BiH
0

U Predstavničkom domu potvrđene odluke viskog predstavnika

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH počeo je danas rad potvrdivši Odluku o prihvatanju zakona koje je donio visoki predstavnik u periodu 1999.-2007., a koje su u nadležnosti Parlamenta Federacije BiH.

U Predstavničkom domu, međutim, u prvom glasanju nije bilo potrebne većine da se potvrde odluke visokog predstavnika koje se odnose na ustavne promjene u istom periodu, a koje su u nadležnosti Parlamenta FBiH.

Nakon prvog glasanja pristupilo se pojedinačnom izjašnjavanju poslanika, te je ovaj put bilo dovoljno glasova, 69, da se ostvari potrebna dvotrećinska većina.

Prije toga na dnevnom redu je bila rasprava o amandmanima na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Rasprava o ovom zakonskom prijedlogu nije završena na prošloj sjednici.

Nakon što je premijer Federacije BiH Nedžad Branković izvijestio da se Vlada nije izjašnjavala o amandmanima podnesenim na prošloj sjednici, zastupnici većinom glasova nisu prihvatili amandmane, dok su se poslanici SDP-a uzdržali od glasanja.

Međutim, izjašnjavanje o ovom zakonu je odgođeno, jer je potrebno da Zakonodavnopravna komisija da svoje mišljenje o ovom zakonskom prijedlogu.