BiH
0

U predloženom dnevnom redu Vlade FBiH nema uredbe o imenovanju nadzornih odbora

FENA
U predloženom dnevnom redu za sutrašnju sjednicu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu nema uredbe koja, između ostalog, tretira način imenovanja nadzornih odbora u javnim preduzećima.

Izostanak takve uredbe potvrdili su Feni iz Sekretarijata Vlade FBiH, uz napomenu da nije poznato hoće li je eventualno biti na dnevnom redu u narednom periodu.

Vlada FBiH zasjeda sutra nakon dvosedmične pauze.

Navedena uredba je, prema pisanju medija u međuvremenu, bila razlog što se Vlada nije sastajala jer članice vladajuće koalicije Hrvatska demokratska zajednica BiH i Demokratska fronta nisu imale iste poglede na način imenovanja nadzornih odbora u javnim preduzećima.

Hrvatska demokratska zajednica je insistirala da to prema uredbi čini Vlada, a Demokratska fronta nadležna ministarstva.

Navodno je razlika u mišljenjima prijetila čak i raspadom vladajuće koalicije čija je treća članica Stranka demokratske akcije.

Kadar ove stranke, federalni premijer Fadil Novalić, u obraćanju novinarima 24. aprila je na pitanja da li u Vladi, odnosno vladajućoj koaliciji zaista ima raskola i šta je uzrok izostanku sjednica, odgovorio da Vlada funkcionira te najavio da će njene sjednice biti nastavljene.

Kao jedan od uzroka što se Vlada nije sastajala, premijer je u tom trenutku naveo njegov prethodni boravak u Vašingtonu, „plus određene nesuglasice“.