BiH
75

U požaru izgubili sve: Devetočlana porodica Hubjer ponovo ima krov nad glavom

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Devetočlana porodica Sakiba Hubjera iz Kazagića kod Goražda, ponovo ima krov nad glavom bez kojeg su ostali u požaru koji je njihovu kuću zahvatio prije desetak dana.

Sanaciju objekta zajednički finansiraju Općina i BPK Goražde kao i privredni subjekti i pojedinci. Uskoro će biti okončani i unutrašnji radovi na spratu koji je također uništen u požaru.

"Ovom prilikom bih se zahvalio načelniku, Vladi BPK, svojoj direktorici Šejli Bojadžić, firmama 'Mlin-Ustikolina', 'Okac' i 'Drina' kao i svim dobrim ljudima koji su nam pomogli u nevolji. Ova pomoć nas je mnogo ohrabrila", kazao je Sakib Hubjer, vlasnik kuće.

Podsjetimo, požar na kući porodice Hubjer je ugašen zahvaljujući brzoj i efikasnoj intervenciji pripadnika profesionalne vatrogasne jedinice Goražde. Sakib i njegovi ukućani bi prema najavama već za mjesec dana trebali ponovo u potpunosti koristiti sve prostorije koje su bile zahvaćene požarom.

"Naša Jedinica civilne zaštite stigla je na vrijeme i uspjeli smo požar ugasiti i zaustaviti jer se mogao proširiti i na susjedne kuće. Obećali smo tada da ćemo uraditi pokrivanje kuće tako smo i uradili zajedno sa Vladom Kantona. Također, firme 'Okac' i 'Drina' su se uključile i uradile instalaciju i određeni dio ugradnje plafona, zatim Haris Vučinić, naš sugrađanin koji je donirao dio stvari. Porodica je danas sretna i za nekoliko dana završavaju se unutrašnji dijelovi ovih prostorija", kaže Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

U BPK Goražde očekuju izvještaj o procjeni štete.

"Ostalo je još da se izvještaj o procjeni štete iz Općine usvoji, a zatim dostavi Kantonu. Ne bih govorio o uzrocima jer je to u nadležnosti drugih organa. U ovoj situaciji moralo se reagovati brzo obzirom da je u pitanju devetočlana porodica koja je ostala bez pola svog objekta. Budžet Kantona još nije donesen ali smo se dogovorili tako da će zajednički snositi troškove sanacije", smatra Ramo Živojević, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.