BiH
55

U povodu Svjetskog dana svjesnosti o autizmu organizirana akcija darivanja krvi

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U prostorijama Udruženja za podršku djeci i roditeljima Budućnost u Sarajevu večeras je organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Ovo je prva u nizu aktivnosti koje Udruženje namjerava realizirati povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, koji se obilježava 02.aprila 2015.

Udruženje Budućnost u saradnji Udruženjem Mreža u Bosni i Hercegovini Autizam danas na ovaj način želi ukazati na položaj osoba, prevenstveno djece, iz autističnog spektra u našem društvu.

"Nažalost, broj osoba sa ovim teškoćama je sve veći, kako u svijetu tako i kod nas. U pokušaju da se što je moguće više pomogne ovoj populaciji, ove godine naše Udruženje je iniciralo formiranje Mreže udruženja koja se bave ovom populacijom kako na području FBiH tako i na području Republike Srpske, te da se zajedničkim snagama borimo za ostvarivanje njihovih prava zagarontavanih zakonima i konvencijama", kažu iz Udruženja Budućnost.

Nakon akcije darivanja krvi, koja je pomogao Zavod za transfuzijsku medicinu, sutra će biti organizirano i puštanje plavih balona na Trgu djece Sarajeva, plato ispred BBI Centra, od 13:00 sati.