BiH
40

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv raka mali heroji poručili: Ja to mogu!

Piše: M. N.
Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka (World Cancer Day), kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Kao što je za liječenje onkološkog bolesnika neophodan multidisiplinarni ljekarski tim, tako je i za rješavanje problema malignih oboljenja na nacionalnom nivou neophodan multidisciplinarni pristup i angažman medicinske zajednice, udruženja pacijenata, medija, predstavnika vlasti, farmaceutske industrije, u kojem svaki od ovih segmenata društva daje svoj najveći doprinos.

"Protiv raka se moramo boriti svi zajedno! Istraživanja pokazuju da se trećina novih slučajeva oboljenja od raka može izliječiti ukoliko se na vrijeme dijagnosticira i adekvatno liječi", kazali su iz Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.

Danas su dječica sa Hematoonkološkog odjeljenja Pedijatrijske klinike Jezero uputila zajedničke poruke "Ja to mogu".

O djeci osim ljekara i medicinskog osoblja redovno brinu članovi Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka koji se s njima igraju, plešu, crtaju, gledaju crtane i razgovaraju. Zahvaljujući ovom udruženju pokrenut je i projekat Roditeljska kuća koji će omogućiti djeci da u ovim najtežim danima života budu sa svojim roditeljima. Trenutno se izvode unutrašnji radovi na Roditeljskoj kući. Otvorenje ovog objekta planirano je za sredinu aprila ove godine.

Ukoliko želite pomoći bržem okončanju ovog projekta i radu ovog udruženja posjetite njihovu zvaničnu stranicu ili Facebook.