BiH
190

U povodu Kurban-bajrama potpredsjednica FBiH darivala djecu Doma "Bjelave"

FENA
Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posjetila je danas Dom za djecu bez roditeljskog staranja "Bjelave" u Sarajevu i, u povodu Kurban-bajrama, uručila paketiće za stotinjak djece koja su smještena u toj ustanovi.

Direktor Doma "Bjelave" Saudin Đurđević informirao je potpredsjednicu FBiH o organizaciji i načinu rada te kantonalne ustanove koja brine o djeci bez roditeljskog staranja, te naporima što ih ulažu da bi ta djeca odrastala u zdravom okruženju i izrasla u poštene i vrijedne ljude.

Potpredsjednica FBiH Mahmutbegović s mnogo razumijevanja slušala je priču direktora Đurđevića, interesirala se za detalje bitne za odgoj te djece te načine da se poboljša rad te ustanove, a time i doprinese njihovom pravilnom razvoju.

Akcent je stavljen na korisnike usluga tog doma nakon što napune 18 godina života i steknu tu vrstu uvjeta za samostalan život. Međutim, kako je kazao, direktor Đurđević, ne postoji zakonski okvir kojim bi ta oblast bila i sistemski riješena, a tim mladim ljudima pružena socijalna podrška i mogućnost zaposlenja da ne bi bili prepušteni sami sebi.

  • Nemamo direktne nadležnosti, ali imamo mogućnost da uvežemo sve one koji mogu da pomognu ovu instituciju - kazala je Feni potpredsjednica FBiH.

Današnju posjetu okarakterizirala je kao znak obilježavanja Bajrama, praznika darivanja i izmamljivanja dječijeg osmijeha i radosti u toplini porodične atmosfere, koju ova djeca zasigurno zaslužuju.

Susret s djecom je bio i više nego dirljiv, s osmijesima na licima, a u znak zahvalnosti je potpredsjednici Mahmutbegović uručen i ručni rad štićenika te ustanove.

U Domu "Bjelave" trenutno je smješteno 96-oro djece bez roditeljskog staranja, različite starosne dobi. O njima brine 60 zaposlenih osoba raznih profila koji rade u tri smjene.