BiH
0

U Potočarima 11. jula bit će ukopano 775 žrtava genocida

FENA
Organizacioni odbor za obilježavanje 15.-te godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice održao je danas posljednji sastanak.

Zaključeno je da svi planirani zadaci teku po planu, ali će biti problema oko finansiranja svih aktivnosti. Radnici Javnog komunalnog preduzeća iz Visokog do večeras završit će kopanje 775 mezara, izjavio je Edin Burić, rukovodilac radova.

Na dan zajedničke dženaze, 11. Jula, u Memorijalnom centru Potočari bit će klanjana zajednička dženaza za 774 Bošnjaka i jednog katolika. Ovaj čin obavit će se u isto vrijeme, rekao je muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Najviše interesiranja vlada za Marš mira. Sutra bi iz Nezuka put Srebrenice trebalo krenuti oko 5.000 učesnika. Za kompletnu manifestaciju neophodna su dodatna sredstva, te je stoga Osman Suljić predsjendik Organizacionog odbora zabrinut jer se neće moći isfinansirati sve aktivnosti.

Kako je iz Organizacionog odbora najavljeno, 11. jula u Potočarima se očekuje oko 50.000 članova porodica žrtava, komšije, prijatelji i mještani iz velikog broja gradova Bosne i Hercegovine, te iz inostranstva. Očekuje se dolazak visokih zvaničnika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, i više evropskih zemalja.

Kako je predviđeno, prije klanjanja zajedničke dženaze prisutnim će se obratiti Osman Suljić, načelnik Općine Srebrenica, Boris Tadić, predsjednik Republike Srbije, Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, Haris Silajdžić, Valentin Incko, Čarls Ingliš i još neki visoki zvaničnici.