BiH
0

U posljednjoj fazi istraga o finansijskom kriminalu "teškom" 15 miliona KM

SRNA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Specijalno odjeljenje Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam u završnoj je fazi dvije opsežne istrage o organizovanom kriminalu u vezi sa krivičnim djelima ekonomskog kriminala (poreske i carinske utaje i druga krivična djela), kojima su građani i budžet BiH oštećeni za oko 15 miliona KM.

U predmetu protiv Mlađena Kekerovića i drugih u narednom mjesecu bit će podignuta optužnica protiv ukupno 25 pravnih i fizičkih lica, među kojima ima i službenih osoba u institucijama, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dugotrajnom istragom u ovom predmetu, prikupljeni su dokazi o nezakonito vraćenom PDV-u u iznosu većem od pet miliona KM, te poreskim i carinskim utajama u iznosu od više od četiri miliona KM, za koje je oštećen budžet i svi građani BiH.

Također, u narednom periodu očekuje se podizanje optužnice u predmetu protiv Sedineta Karića i drugih za krivična djela organizovanog kriminala, u vezi sa krivičnim djelima ekonomskog kriminala (poreske i carinske utaje i prevare), kojima su budžet i građani BiH oštećeni za oko pet miliona KM.

Ovim aktivnostima Tužilaštvo BiH pokazuje odlučnost u procesuiranju počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala, naročito oblika ekonomskog kriminala kojima se podriva ekonomski sistem, piše u saopštenju.