PSBiH
0

U posjeti srednjoškolci iz Širokog Brijega, Mostara, Konjica i Trebinja

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U okviru projekta "Otvoreni parlament" koji Parlamentarna skupština BiH realizira od 2005. u suradnji s Omladinskom informativnom agencijom i OSCE-om, danas je PSBiH posjetila grupa srednjoškolaca iz Mostara, Konjica, Širokog Brijega i Trebinja.

Stotinjak učenika završnih razreda srednjih škola su s predstavnicima PSBiH razgovarali o izborima, s obzirom na to da su oni ti koji će na izborima 2010. prvi put izaći na izbore, odnosno, dobiti pravo da glasaju.

Srednjoškolcima su predstavnici Službe za odnose s javnošću održali kratku prezentaciju o načinu rada i djelovanja PSBiH, a onda su dobili mogućnost da u otvorenom razgovoru s Mirjanom Malić, Martinom Ragužem i Zoranom Koprivicom saznaju sve što ih interesira, a što se tiče PSBiH.

Učenica iz Mostara Kajima Hatić smatra da svi mladi trebaju izaći na izbore jer na njima svijet ostaje.

"Velika je greška ne izaći na izbore jer oni pružaju mogućnost da pravilnim odabirom osigurate sebi bolju budućnost", kazala je Hatić.

Poslanica u Predstavničkom domu PSBiH Mirjana Malić izrazila je zadovoljstvo dolaskom učenika i istakla da se mladi, vrlo lako i brzo, mogu aktivirati u politici.

Njen kolega Martin Raguž podsjetio je učenike da parlamentarci intenzivno rade na zakonima koji se tiču mladih te dodao da je usvojen Zakon o visokom obrazovanju.

Projekt će biti nastavljen i narednih dana, 15., 20. i 22. aprila kada će PSBiH ugostiti srednjoškolce iz Sarajeva, Orašja, Goražda, Foče, Kiseljaka, Bihaća, Banje Luke, Brčkog, Viteza, Bijeljine, Tuzle te Srebrenice.