BiH
377

U posjeti Klinici za hemodijalizu: Evropska priznanja dokaz kvalitete rada

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Klinika za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zabilježila je novi uspjeh u poslovanju, te kroz saradnju sa najpoznatijim institutom za bubrežne bolesti u Engleskoj dobivši vrijednu novčanu donaciju osigurala bolje uvjete rada za svoje pacijente i uposlenike.

Klinika za hemodijalizu u Sarajevu funkcioniše na nivou cijele države, te imaju veoma dobru saradnju sa regionalnim, evropskim i svjetskim udruženjima.

Na čelu ove klinike nalazi se prof. dr. Halima Resić, šefica ove klinike, te predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Bosne i Hercegovine. Pored toga, Resić je i predsjednica Donorske mreže Kantona Sarajevo, kao i dobitnica nagrade Komiteta evropskog udruženja nefrologa za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Ujedno je i članica Komiteta svjetskog udruženja nefrologa za jugoistočnu Evropu, kao i članica Balkanskog udruženja nefrologa.

Klinika za dijalizu u Sarajevu je najveći centar u regionu, ima 330 pacijenata, a njeni uposlenici rade u četiri smjene, budući da se broj dijaliznih pacijenata sve više povećava. Jedan od razloga za to je i slabo razvijena transplantacija organa. U BiH funkcioniše 27 centara za dijalizu, a u 2013. godini se na dijalizi nalazilo blizu 2.800 pacijenata. Oko 40 posto pacijenata je životne dobi iznad 65 godina, a u Sarajevu ih se liječi oko 20 posto iznad 75 godina. Najveći broj pacijenata na dijalizi je životne dobi između 55 i 65 godina i sve je više pacijenata starije životne dobi.

Veliko priznanje za Klinički centar Sarajevo

Svjetsko udruženje nefrologa, koje ima više od 30.000 članova, je prije deset godina počelo razvijati programe pomoći zemljama u razvoju, tzv. programe razvoja sestrinskih centara. Priliku za učestvovanje u tom značajnom projektu imala je i Klinika za hemodijalizu u Sarajevu, koja je prije dvije godine postala sestrinski centar sa Sheffield institutom, najpoznatijim institutom za bubrežne bolesti u Engleskoj, koji je Kliniku za hemodijalizu KCUS-a nagradio za savjestan i kvalitetan rad donacijom u iznosu od 12.000 američkih dolara (20.565 KM).

Ova donacija će sarajevskoj klinici omogućiti dodatnu edukaciju osoblja u cilju što boljeg rada i liječenja, a nakon tri-četiri godine saradnje, Klinici za hemodijalizu se, ukoliko uspješno ostvari ovaj nivo saradnje, pruža šansa i za veće donacije i priznanje edukacionog regionalnog centra.

"Mislim da je ovo veliko priznanje za Klinički centar Sarajevo, Kliniku za hemodijalizu i generalno za bh. nefrologiju, jer je među takvom konkurencijom svakako dokaz kvalitete. Meni je prije svega drago zbog mladih ljekara koji će sigurno imati velike koristi jer će im ova saradnja omogućiti edukaciju i putovanje u Sheffield, kao i dolazak kolega iz Engleske u BiH. Anglosaksonska medicina je prestižna i zdravstveni sistemi se uvijek nekako porede sa medicinom u Engleskoj, tako da smo zaista sretni da u ovakvoj finansijskoj i ekonomskoj situaciji ostvarimo takav uspjeh", govori za Klix.ba dr. Resić.

Programi prevencije: Testiranje i pregledi u domovima zdravlja KS

Doktorica Resić ističe važnost prevencije bubrežnih bolesti koje predstavljaju svjetski zdravstveni problem. Pojašnjava kako svaki deseti stanovnik Evrope ima neki stadij hronične bubrežne bolesti koji nije otkriven, budući da su bubrežna oboljenja takva da vrlo često ne daju nikakvu simptomatologiju i da sve osobe koje imaju neko drugo oboljenje, kao što su povišen pritisak i šećerna bolest, mogu imati posljedice oboljenja na bubrezima.

Programi prevencije hroničnih bubrežnih bolesti, kao i procjena bubrežne bolesti određenim metodama već su zaživjeli u Domu zdravlja Kantona Sarajevo, a uskoro se taj sistem namjerava proširiti i na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. U domovima zdravlja KS je već testirano blizu 1.000 pacijenata, a kod 30-40 njih je ustanovljen neki stadij hroničnog bubrežnog oboljenja za koje pacijenti nisu znali.

"Svi pacijenti iznad 65 godina, a koji imaju povišen krvni pritisak, kao i šećernu bolest, jednom godišnje moraju napraviti pregled i procijeniti bubrežnu funkciju. Bubrežne bolesti su podmukle, one vam neće dati simptome i vrlo često nam se pacijenti javljaju pred samu dijalizu jer i ne znaju da imaju neko oštećenje bubrega, budući da jedan uvijek kompenzira nedostatke drugog", pojašnjava dr. Resić.

Blizu dva miliona svjetske populacije na dijalizi

Dr. Resić navodi da je na nivou BiH nažalost teško raditi na prevenciji, budući da u BiH ne postoji registar bubrežnih bolesnika, osim registra dijaliznih pacijenata koje vodi Udruženje nefrologa.

"Blizu dva miliona svjetske populacije je na dijalizi. U BiH se 400 pacijenata sa šećernom bolesti nalazi na dijalizi, u Sarajevu je to brojka od 60 pacijenta. Čak i mladi ljudi koji imaju dijabetes moraju voditi računa da on bude regulisan. Također, oni sa visokim krvnim pritiskom moraju biti svjesni toga da nije dovoljno samo uzimati lijekove, a uz to jesti slanu hranu. Mi smo nacija koja koristi puno analgetika, a uz to se ne pridržava dijetetskog režima. Pušenje i gojaznost također utječu na bubrežna oboljenja, stoga je bitno osvijestiti građane o važnosti prevencije, kao i redovnih pregleda", navela je dr. Resić.

Ona je najavila programske aktivnosti u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bubrega 12. marta, kao i četvrti po redu kongres nefrologa BiH koji će biti održan od 22. do 25. aprila u Sarajevu pod okriljem evropskog i svjetskog udruženja nefrologa. Ovaj konges će okupiti najpoznatije eksperte iz oblasti nefrologije, a u sklopu njega će biti održan i kurs o kontinuiranoj medicinskoj edukaciji, gdje će biti govora o nefrologiji, dijalizi i transplantaciji.