BiH
4

U Posavskom kantonu prikupljeno 25 tona životinjskih leševa

FENA
(Foto: FENA)
Na lokaciji Orašje-Vidovice-Kopanice-Lepnica i Jenjić timovi Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) i dalje rade na prikupljanju životinjskih leševa, a u srijedu je na ovim lokacijama prikupljeno, utovareno i odvezeno 25 tona životinjskih leševa koje su uginule nakon nezapamćenih poplava koje su pogodile BiH.

Kako ističu u Federalnoj upravi Civilne zaštite leševi se kamionima EuroAsfalta prevoze u Inđiju, a dopremaju se čamcima iz sela Vidovice, Kopanice, Lepnica i Jenjići u Posavskom kantonu.

Osim toga, timovi su izvršili izviđanje lokacije nasipa u Kopanicama iz zraka s bespilotnim letjelicama iz sastava Belgijske jedinice koja je došla kao međunarodna pomoć i izviđačima Centra za uklanjanje mina u BiH.

"Timovi rade do kasno u noć u vrlo lošim uvjetima, a neugodan miris koji se osjeća ne sprječavaju ni gas vojne maske. Sistem veze ne funkcionira dobro te često nemaju ni telefonske veza s bazom", ističu iz FUCZ-a.

Svi učesnici koji ulaze u kontaminirana područja su u zaštitnoj opremi koja je osigurana u proteklim danima.

Šest vatrogasaca volontera iz Makedonije koji su došli kao dio međunarodne pomoći u BiH se također nalaze u Orašju i vozilom i cisternom za vodu vrše dostavu vode na ugrožena područja i rade na ispiranju javnih površina u Orašju.

Na zvaničnoj web-stranici FUCZ-a se nalazi tabela s pregledom donirane robe kao i detalji o njihovoj raspodjeli po općinama te svi dokumenti koje donosi Federalni štab Civilne zaštite.

Proteklog dana timovi za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) imali su 19 zadataka u okviru kojih su prikupili, izmjestili i uništili 59 komada različitog NUS-a i sedam protivpješadijskih mina o čemu je obaviješten Centar za uklanjanje mina u BiH.

Federalna uprava Civilne zaštite jučer je isporučila vodu u Kliničko-univerzitetski centar Zeničko-dobojskog kantona, kamionom firme Grakop.

Firma Bekto Preciza iz Goražda donirala je 5.000 lopata Federalnoj upravi Civilne zaštite za potrebe uklanjanja otpada s ugroženih područja.

U centralni magacin FUCZ-a stigao je šleper humanitarne pomoći koju je doniralo Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke. Humanitarna pomoć se sastoji od kabanica, šatora, muljnih pumpi i gumenih čizama.

Kamionima EUFOR-a dopremljeno je 7,5 tona visokoenergetskog biskvita, doniranog od UNDP-a, za potrebe stanovništva ugroženih područja.

Na osnovu odluke Federalnog štaba Civilne zaštite kupljeno je i isporučeno 10 ručnih pumpi (prskalica) i deset motornih pumpi (prskalica) od firme Manko za potrebe zaprašivanja i/ili dezinfekciju kontaminiranih područja.

Na području Doboja jedan tim FUCZ-a radi na ispomoći u prijevozu i distribuciji humanitarne pomoći , kao i na istovaru šlepera koji je stigao iz Banje Luke. Dio pomoći koja je stigla iz Zagreba iz Karitasa su prevezli i dostavili u Crveni križ i u Kolo srpskih sestara.