BiH
0

U Posavini i dalje problemi zbog sporog povlačenja vode

Piše: E.S.H.
Orašje, Foto: Arhiv/Klix.ba
Orašje, Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Federalne uprave Civilne zaštite, njih 250, i danas su na terenu. Rade na sanaciji terena nakon polava, ali i na adekvatnom zbrinjavanju uginulih životinja. Dva vozila su već stigla u Inđiju, potvrdio je za Klix.ba direktor Federalne uprave CZ Fahrudin Solak.

"Moramo voditi računa o puno detalja kada se uginule životinje odpremanju za spaljivanje. Sprovode se sve mjere kako si se spriječile bilo kakve zaraze", rekao je Solak.

Područje Odžaka, Domaljevca i Orašja je još uvijek pod vodom. Za razliku od drugih mjesta koja si bila poplavljena, na području ugroženih mjesta u Posavini voda se sporo povlači.

"Najavili su kišu i nestabilno vrijeme, a zemlja se još uvijek nije slegla, pa se bojimo i klizišta. Moramo voditi računa i o ljudima koji su ostali u svojim domovima. Ukoliko procijenimo da su im životi ugroženo, morat ćemo ih evakuirati", dodao je Solak.

Podsjetio je i na to da Federalna vlada i Civilna zaštita danas organizirala akciju čišćenje Maglaja. Ovu akciju sprovode studenti Univerziteta u Sarajevu. Sa studentima su specijalizovani timovi za sprovođenje mjera dekontaminacije, a na raspolaganju su i dvije mobilne spalionice kako bi se na adekvatan način zbrinule uginule životinje.

Na terenu su i specijalistički timovi za uklanjanje NUS-a (Neeksplodiranih ubojnih sredstava).

"Maglaj je kritičan, jer su se tu u ratu odvijale borbe, linije su bile u blizini grada, tako da se tu NUS može pronaći i u blatu i na balkonima kuća. Uklanjanje NUS-a je posao specijalno obučenih ljudi, u Maglaju je pet timova za uklanjanje sa vozilom u koje se odlaže pronađeni NUS", pojasnio je naš sagovornik.

Podsjetio je da je jučer, u kasnim popodnevnim satim došlo do pokretanja klizišta u Tuzlanskom kantonu i izvršena je evakuaciju oko 40 osoba.