BiH
0

U Portorožu počinje Samit 100 poslovnih lidera

SRNA
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
U Portorožu danas počinje dvodnevni Samit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope, na kome će predsjednici zemalja, gradonačelnici glavnih gradova u regionu i najistaknutiji privrednici razgovarati o mogućnosti bolje regionalne saradnje.

Na Samitu 100 učestvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji će govoriti na panelu "Novi dogovor za novo doba".

Na ovom panelu, na kojem će govoriti predsjednici zemalja u regionu, bit će predstavljene ideje o tome kako unaprijediti saradnju u regionu i eliminisati nepotrebne administrativne granice.

Osim Ivanića, najavljeno je učešće slovenačkog predsjednika Boruta Pahora i premijera Mire Cerara, hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, makedonskog Đorđa Ivanova, crnogorskog Filipa Vujanovića.

Srbiju će predstavljati ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički, predsjednici "MK grupe" Miodrag Kostić i Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović, te generalni direktor "Orion telekoma" Slobodan Đinović.

Očekuje se da će ovogodišnji Samit 100 okupiti oko 180 najistaknutijih poslovnih lidera jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o mogućim zajedničkim projektima u oblasti energetike, finansija, turizma, saobraćaja i infrastrukture, poljoprivrede i informaciono-komunikacionih tehnologija.

Tokom skupa u Portorožu gradonačelnici prijestonica potpisat će deklaraciju o razumijevanju, kojom će se obavezati na rješenja pametnih gradova i razmjenu iskustva i znanja.

Samit organizuje Udruženja menadžera Slovenije, a na panelima će učestvovati i predstavnici EU, Evropske investicione i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Organizatori Samita očekuju da rezultat skupa budu novi zajednički projekti i veća konkurentnost regiona.

Prvi Samit 100 organizovan je 2011. godine u Srbiji, drugi u Crnoj Gori, a treći u Hrvatskoj.