Nema konkretnih zaključaka
0

U ponedjeljak započinje štrajk državnih službenika i policije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH i Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH povodom štrajka upozorenja ovog sindikata zakazanog za 21. maj zbog najavljenog smanjenja plaća.

"Na tom sastanku nije ništa konkretno zaključeno. Nakon njega je održan sastanak Štrajkačkog odbora na kojem je Reprezentativni sindikat odlučio da u ponedjeljak stupi u štrajk upozorenja", izjavio je za Fenu predsjednik Upravnog odbora Reprezentativnog sindikata Hajrudin Hasanović.

Kazao je da će štrajk upozorenja trajati od 21. do 25. maja i to od 10 do 11 sati. Da li će štrajk upozorenja prerasti u generalni štrajk, kako je kazao Hasanović, to zavisi od pregovora koji će se voditi u toj sedmici.

"Razgovarat će se najviše o mogućnostima uštede sredstava na drugim pozicijama, a da to ne budu sredstva iz plaća. Dakle, osnovno je da se nađu neki drugi modusi za ostvarivanje ušteda", istakao je Hasanović.

Štrajk upozorenja, kako je naglasio, organizuje se u skladu sa zakonom i na način da će zaposlenici uvijek biti u situaciji da zadatke koje dobiju u te dane odrade maksimalno korektno i na vrijeme.