BiH
0

U ponedjeljak štrajk upozorenja budžetskih korisnika u HNK

SRNA
Sindikati budžetskih korisnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) najavili su da će zbog smanjenja plata od sedam odsto u ponedjeljak održati jednočasovni štrajk upozorenja, a za petak su najavili masovni protest ispred zgrade kantonalne Vlade u Mostaru.

Iz sindikata su saopštili da će nastava u mostarskim osnovnim i srednjim školama biti obustavljena na jedan čas, od 11.00 do 12.00 sati. Nakon toga u petak, 4. maja bit će održan dvočasovni štrajk upozorenja u školama.

Sindikati traže da se za april ukine odluka o smanjenju plata za sedam odsto i napominju da su spremni na razgovore i iznalaženje kompromisnog rješenja na obostrano zadovoljstvo, ali i na zadovoljstvo učenika i njihovih roditelja. 

Ako se Vlada ogluši na zahtjeve sindikata, oni najavlju i generalni štrajk. 

Vlada HNK donijela je odluku da se svim budžetskim korisnicima umanji plata za sedam odsto za april jer se budžet ne puni predviđenim planom. 

Ako se prihodi idućih mjeseci poprave, Vlada je saopštila da će ukinuti odluku o smanjenju. Ovom odlukom plate će radnicima u prosjeku biti smanjene za 50-60 KM, a ministrima za nešto više od 300 KM mjesečno.