Traže svojih 21 milion KM
0

U ponedjeljak štrajk sindikata Željeznica RS

SRNA
Štrajkački odbor svih šest sindikata "Željeznica Republike Srpske" nije prihvatio odluku Vlade RS o utvrđenom minimumu procesa rada na ŽRS i ostao je pri ranijoj odluci da stupi u štrajk u ponedjeljak, 7. februara, izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora Zlatko Marin.

"Taj predloženi minimum je u suprotnosti sa zakonom, jer predviđa u radnom režimu preko 80 posto vozova i to se ne može ispoštovati", rekao je Marin novinarima u Banjaluci i dodao da je iz dopisa koji je došao iz Vlade RS vidljivo da Vlada, kako kaže, uopšte nije razmatrala minimum procesa rada željezničara.

Marin je rekao da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, a riječ je o isplati plate u stopostotnom iznosu, zatim isplati četiri razlike plata iz ranijeg perioda, dva regresa za 2009. i 2010. godinu, te 30 posto septembarske plate, podsjetivši da su ukupna dugovanja prema radnicima 21 milion KM.

On je naveo da su sindikati imali pregovore i sa resornim ministrom i upravom ŽRS, te da im nije ponuđeno ništa po pitanju njihovih zahtjeva, kao i da nisu pružene nikakve garancije radnicima kada je riječ o molbi uprave preduzeća da se štrajk odgodi za 60 dana, "dok se ŽRS ne izvuku iz krize".

Marin je istakao da će štrajk biti vođen u skladu sa zakonom, te da će biti ispoštovan zakonski minimum procesa rada, a to je da saobraćaju svi putnički vozovi i određeni broj teretnih, kako ne bi bio ugrožen vitalni interes Republike Srpske.

Komentarišući stav uprave preduzeća da postoje mogućnosti za rješavanje zahtjeva radnika i da je potrebno prolongirati štrajk za 60 dana, član Štrajkačkog odbora Nedislav Kunić rekao je da to radnicima nije dovoljno, jer nemaju garancije da bi u narednom periodu i dalje bila isplaćivana plata.

On smatra da bi se u rješavanje situacije trebala uključiti Vlada RS sa interventnim sredstvima.
Sindikati ŽRS su stupanje u štrajk najavili još 26. januara.