BiH
0

U ponedjeljak ročište za izjašnjenje o krivnji Ante Kovača

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine u predmetu Ante Kovač zakazano je za 7. april.

Optužnica Kovača tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prema navodima u optužnici, Ante Kovač je od aprila do kraja augusta 1993. godine na području općine Vitez, kao komandant Brigadne vojne policije "Viteške brigade“ Hrvatskog vijeća odbrane, izdavao naredbe vojnim policajcima i zajedno s njima vršio nezakonito lišavanje slobode i zatvaranje bošnjačkih civila.

Kako se u optužnici navodi, u prostorijama Radničkog univerziteta i Kino sale u Vitezu bilo je smješteno oko 250 osoba koje su držane u nehumanim uslovima. Zatvorene civile vojni policajci su izvodili na ispitavanja, te na prisilan rad na liniju razgraničenja između jedinica HVO-a i Armije BiH, izlažući ih opasnosti po život.

Tom prilikom, navodno, određeni broj zatvorenika je poginuo. U optužnici se navodi da je optuženi Kovać 18. aprila 1993. godine iz prostorija SDK izveo Bošnjakinju i odveo u zgradu zv. “Crnogorka” gdje ju je silovao.

Dalje se navodi da je optuženi Kovač 30. augusta 1993. godine silovao Bošnjakinju u prostoriji Doma kulture nakon čega joj je zaprijetio da će je ubiti ako to nekome kaže.