Bihać
0

U ponedjeljak početak nastave na Univerzitetu

FENA
Nastava na svim fakultetima Univerziteta u Bihaću počet će u ponedjeljak. Ovo obećanje studentima, nakon iscrpnih pregovora, danas su dali predstavnici Sindikata visokog obrazovanja i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).

"Sindikat je dobio podršku svih fakulteta da prihvati u utorak uvečer ponuđeni prijedlog Vlade Kantona i potpiše kolektivni ugovor", kazao je predsjednik Sindikata visokog obrazovanja USK-a Esad Bajramović. Dodao je da bi po tom prijedlogu najniža plaća uposlenih na Univerzitetu u Bihaću iznosila 534, dok bi plaća redovnog profesora bila 2.000 KM.

Uporedo sa sastankom pregovaračkih timova Sindikata visokog obrazovanja i Vlade Kantona u Bihaću su održani protesti studenata Bihaćkog univerziteta. Cilj protesta, kako su istakli nije politiziranje krize Univerziteta, već oni samo traže da im se više ne uskraćuje temeljno ljudsko pravo, pravo na obrazovanje.

Istakli su da neće dozvoliti da se sa studentima manipuliše te da će ukoliko se ne ispune obećanja o prekidu štrajka ponovo izaći na proteste.