BiH
0

U ponedjeljak otvaranje graničnog prijelaza Šamac

FENA
Novoizgrađeni, savremeni granični prijelaz Šamac u ponedeljak, 24. septembra, zvanično će pustili u promet Nikola Špirić, predsjedavajući VIjeća ministara BiH, ambasador Dimitris Kourkoulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH i Kemal Čaušević, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Granični prijelaz Šamac nalazi se na magistralnom putu M - 17 na granici sa Republikom Hrvatskom. Puštanje u promet graničnog prijelaza Šamac predstavlja početak druge faze izgradnje savremenih graničnih prijelaza u kojoj će još biti izgrađeni granični prelazi Bosanski Brod, Zupci i Klobuk, saopćeno je iz UIO BiH.

Prijelaz u Šamcu je donacija Evropske unije u iznosu cca 3.800.000,00 eura, a površine je 30.000 m2, prve kategorije cestvnog prijelaza za međunarodni robni i putnički promet.

Projekt graničnog prijelaza uradilo je preduzeće "IPSA" Sarajevo koje je vršilo i nadzor. Radove je izvodilo preduzeće "SCT" Ljubljana u konzorciju sa preduzećem Elektrometal iz Cazina.

Granični prijelaz obuhvata: centralnu zgradu za rad carine, policije i drugih graničnih službi, nadstrešnicu, zgradu za inspekciju, zgradu za pregled vozila i komercijalni objekat; šest traka za putnička vozila sa 14 kontrolnih kućica, više od 30 parking mjesta za kamione i autobuse, 40 parking mjesta za zaposlene; za teretni saobraćaj dvije ulazne trake i dvije izlazne trake sa rampama i kontrolnim kućicama, te dvije kolske vage (jedna na ulazu a druga na izlazu iz Bosne i Hercegovine).

Uu prvoj fazi izgradnje graničnih prijelaza u promet su ranije pušteni granični prijelazi Orašje, Izačić, Rača, Karakaj, Hukića brdo – Maljevac, Gradina – Jasenovac i Kamensko.

Izgradnja i opremanje savremenih graničnih prijelaza kao i poboljšanje uslova rada službenika Uprave za indirektno oporezivanje značajan je faktor za efikasnije ubiranje prihoda gdje Uprava bilježi konstantan rast, te glavni preduvjet za ostvarenje značajnih ciljeva kao što su podizanje nivoa sigurnosti i sprečavanje prevara i krijumčarenja uz istovremeno ubrzanje protoka roba i ljudi, saopćeno je iz UIOBiH.