Odluka rano ujutro
0

U ponedjeljak kreću vozovi u RS-u?

FENA
Željeznički saobraćaj u RS-u mogao bi u ponedjeljak profunkcionirati, uz poštivanje minumuma procesa rada tokom štrajka, koji je počeo još 3. juna, a pet dana poslije potpuno je zaustavljeno saobraćanje vozova.

Najavljuje to predsjednik Štrajkačkog odbora “Željeznica RS” Zlatko Marin, ali i napominje da će odluku donijeti u ponedjeljak rano ujutro na sastanku štrajkačkog odbora, a nakon prijedloga Vlade RS-a da ako željezničari puste saobraćaj razgovaraju o zahtjevima sindikata.

“Uvjeren sam da se problemi ne mogu riješiti bez razgovora, ali sagledat ćemo šta to Vlada nudi”, kaže Marin.

Prethodno je entitetski premijer Aleksandar Džombić uputio dopis u kojem navodi da je Vlada spremna otpočeti pregovore sa Štrajkačkim odborom "Željeznica RS" ako u ponedjeljak do osam sati uspostave minimum procesa rada u željezničkom saobraćaju, po principima koje je utvrdila izvršna vlast.

"Odmah po uspostavljanju minimalnoga procesa rada u željezničkom saobraćaju voljni smo početi pregovore u kojima bismo analizirali stepen izvršenosti preuzetih obaveza iz sporazuma od 15. februara ove godine i iznalaženju najboljeg rješenja na funkcioniranju željezničkog saobraćaja u 'Željeznicama Republike Srpske' Doboj”, naveo je Džombić u dopisu štrajkačima.