BiH
0

U podrumu bolnice u Zenici pronađena vreća sa skeletima

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Najmanje 12 godina u podrumu Kantonalne bolnice Zenica bili su odloženi posmrtni ostaci nekoliko žrtava iz proteklog rata. Uzorci, na osnovu kojih je trebala biti obavljena identifikacija, nikad nisu poslati na DNK analizu.

U Kantonalnoj bolnici Zenica jučer nisu imali nikakav komentar, objavila je Federalna televizija. Vreća sa posmrtnim ostacima pronađena je slučajno, a tu ju je davno ostavio bivši patolog koji je sada u penziji Faruk Turkić.

"Nakon što je Turkić penzionisan, novi patolog je pronašao vreću s posmrtnim ostacima i prijavio to policiji te su po nalogu Tužilaštva kosti preuzela Gradska groblja Visoko", kazao je Asmir Hodžić, direktor JKP Gradska groblja Visoko za FTV.

Prema riječima glasnogovornika Tužilaštva ZDK Sanjina Kulenovića, na Odjelu patologije su pronađene dvije vreće s ostacima ljudskih kostiju, a uzorci su poslani na DNK analizu kako bi se utvrdio identitet.

Kako saznaje Federalna TV, u pitanju su posmrtni ostaci stradalih na području ZDK, a 28 ih je ekshumirano 2001. godine na zeničkom Gradskom groblju Prašnice. Riječ je o osobama koje su pokopane pod oznakon NN. Osim toga, u plastičnoj vreći bili su ostaci pronađeni u Maglaju, Olovu i Zavidovićima.

Plastična vreća u kojoj su posmrtni ostaci nekoliko osoba mogla bi odgovoriti na pitanje zašto je zenički patolog Faruk Turkić godinama, nakon što bi obavio obdukcije, odbijao poslati posmrtne ostatke na DNK analizu.