BiH
2

U Počitelju završena likovna kolonija posvećena Aliji Izetbegoviću

Anadolija
Prva međunarodna likovna kolonija posvećena prvom predsjedniku Predsjedništva RBiH Aliji Izetbegoviću, pod nazivom "Moj bijeg u slobodu", danas je završena u Počitelju.

Na konferenciji za novinare, direktor Javne ustanove Muzej „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško predstavo je program i ciljeve ove kolonije. Osim muzeja, organizator kolonije je i Udruženje likovnih umjetnika BiH, prenosi Anadolu Agency.

"Danas imamo respektabilnu kolekciju slika koja će biti predstavljena bh. javnosti 19. oktobra, na akademiji u povodu desete godišnjice smrti rahmetli Alije Izetbegovića u Sarajevu", pojasnio je Žiško.

Direktor muzeja posvećenog liku i djelu Alije Izetbegovića zahvalio je svim likovnim umjetnicima koji su se odazvali da učestvuju u radu likovne kolonije, te izrazio nadu da će ona prerasti u tradicionalnu manifestaciju posvećenu liku i djelu Alije Izetbegovića.

Žiško je najavio da će se na akademiji, na koju su pozvani visoki zvaničnici iz javnog života, obratiti bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, francuski filozof Bernard Henri Levi i prof. dr. Hilmo Neimarlija.

Feridun Isman, sjevernokiparski slikar, u ime slikara iz inostranstva izrazio je toplu zahvalnost što su imali priliku učestvovati u radu prve likovne kolonije posvećene Aliji Izetbegoviću. On je podsjetio kako turski narod smatra Aliju Izetbegovića jednim od najvažnijih svjetskih lidera, prema kojem još uvijek gaji posebne simpatije, jer se Izetbegović trudio da uradi što više za svoju državu i svoj narod.

"Iako sam želio da izrazim što jaču ekspresiju o portretu Alije Izetbegovića, shvatio sam da to nije jednostavno. Uradio sam najbolje što sam mogao. U svakom slučaju, trudio sam se da u rad ove kolonije unesem što više iskrenih osjećanja", kazao je Isman.

U Počitelju je proteklih sedmica, insiprisani blještavim hercegovačkim suncem, modro-zelenom bojom rijeke Neretve i likom i djelom Alije Izetbegovića, svoja likovna ostvarenja realiziralo više od 20 poznatih slikara iz BiH, Crne Gore, Makedonije, Sjevernog Kipra, Palestine, Italije i Turske.