Predstavnički dom PSBiH
0

U planu razmatranje ostanka stranih sudija i tužilaca

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi danas na sjednici u Sarajevu trebalo da razmatra Izvještaj o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjenje preostalih obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za period od 15. jula do 7. septembra ove godine.

Predviđeno je razmatranje u prvom čitanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. Donošenjem ovih izmjena Zakona Bosna i Hercegovina ispunit će još jedan uvjet za liberalizaciju viznog režima i uskladiti legislativu u ovoj oblasti i rješenja u zemljama EU.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH. Predloženim zakonom definirano je da popis bude proveden od 1. do 15. aprila 2011. godine.

Predviđeno je da u podatke o stanovništvu prilikom popisa, uz osnovne lične podatke, budu uključeni i državljanstvo, etnička/nacionalna pripadnost, maternji jezik, vjeroispovijest, invalidnost, informacije o zaposlenosti, mjesto stalnog boravka, podaci o izbjegličkom ili statusu raseljene osobe te pitanje imaju li se takve osobe namjeru vratiti u mjesto odakle su raseljene.

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH nije podržala načela predloženog zakona.

U prijedlogu dnevnog reda sjednice su i izvještaji komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o Sudu BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH.

Nakon što na prošloj sjednici predloženi zakoni, kojima se definira mandat međunarodnih sudija i tužilaca, nisu dobili potrebnu entitetsku većinu glasova poslanika iz RS-a, upućeni su Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predstavnički dom bi, između ostalog, u prvom čitanju trebao razmatrati Prijedlog amandmana II na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH. Predloženi amandman predviđa da se u Ustavu BiH briše član kojim je definirano da „naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije.“