BiH
726

U planu promjene u nastavi u KS: Veći broj časova historije i detaljnije izučavanje ratnih dešavanja

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Početak školske godine obilježila je najava ministra obrazovanja Kantona Sarajevo da će utjecati na sadržaj udžbenika historije, odnosno unijeti izvjesne izmjene koje se odnose na izučavanje događaja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine te povećanje broja časova historije.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović kaže da je cilj vratiti bar dio sati oduzetih toj grupi predmeta. O ovome će se odlučivati na proljeće, a promjena je predviđena za narednu školsku godinu.

Iz Udruženja nastavnika historije KS kažu da im je izuzetno drago što se konačno pokrenula priča o broju časova historije, jer je postojeće stanje, odnosno opterećenost nastavnim programom koji nije bio adekvatno popraćen planom, išlo na štetu učenika.

Asmir Hasičić, predsjednik UO Udruženja nastavnika historije KS, ističe da je problem i udžbenička politika, jer je naprimjer posljednji rat površno obrađen, a genocid u Srebrenici spomenut samo u jednoj rečenici.

"Drago mi je što je kantonalno ministarstvo pokrenulo inicijativu da izvrši utjecaj na federalno ministarstvo. Udžbenicima je istekla licenca i potrebno je ponovo raspisati javni konkurs za udžbenike historije pa integrisati smjernice koje imamo od OSCE-a i OHR-a. Također je bitno da se adekvatno integriše zajednička jezgra koja je veoma bitna za nivo cijele BiH, jer trenutno to nije situacija na terenu", kaže Hasičić.

Nastavnici historije upozoravaju da učenici nemaju dovoljno vremena da se posvete ovoj tematici.

"Osim toga, mi smo deficitarni i u smislu da djeca preko interneta i društvenih mreža dobijaju pogrešnu sliku i podatke koji nama na terenu izazivaju probleme, jer tu ima mnogo nerazumijevanja, netolerancije i pogrešnog prikazivanja činjenica. Borimo se u bici koju gubimo u odnosu na društvene mreže i na subjektivne stavove roditelja koji su imali različita iskustva u ratu. Mi kao škole i ministarstvo kao krovna organizacija moramo imati više prostora da to sistemski počnemo rješavati", ističe Hasičić.

Hasečić smatra da je o jedinstvenom udžbeniku na nivou cijele BiH još uvijek pretenciozno govoriti.

"Nažalost, mi nemamo obrazovanje na državnom nivou, imamo Agenciju za osnovni odgoj i obrazovanje na državnom nivou, ali ona nema stvarni utjecaj da nešto na terenu promijeni. Nažalost, u našem društvu onaj ko finansira on i diktira politiku. U našem slučaju kanton može utjecati na promjene, FBiH donekle jer ne snosi finansiranje, a država je tu lišena bilo kakvog utjecaja", kaže Hasičić.

Kazazović je potrebu da se u nastavnim planovima uvedu određene promjene istakao prije dva mjeseca na sastanku sa premijerom KS Elmedinom Konakovićem i članovima posebnog stručnog tijela Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava te na sastanku stručnih aktiva održanom prije dvije sedmice u Šabićima gdje je dogovreno da se ide s povećanjem broja časova historije za osmi razred, sa jednog časa na dva.