BiH
0

U planu obnova Mosta sultana Fatiha na Miljacki

FENA
Općina Stari Grad Sarajevo ima u planu da obnovi Most sultana Fatiha na Miljacki.

Radi se o starom pješakom kamenom mostu na Miljacki koji je bio na poziciji tačno ispred Careve džamije, a koji je srušen dolaskom Austrougarske, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo Rizah Avdić. Danas je napravljen Carev most na poziciji 30-40 metara više od njegove tadašnje pozicije.

«Definisali smo tragove tog mosta u Miljacki. Oni se nalaze tačno naspram ulaza u Carevu džamiju», kazao je Avdić dodavši kako je Općina došla do slika i skica kako most izgleda, te kako je u toku izrada projekte dokumentacije.

«Projekt dokumentacije se radi i očekujemo da će biti završen za mjesec-dva. Nakon toga ući ćemo u dalju proceduru i aktivnosti na dobijanju dozvola od komisija za zaštitu spomenika», kazao je Avdić.

«Imamo i zainteresirane prijatelje i u gradu, u zemlji i van zemlje, koji su spremni da pomognu vraćanju ovog jednog istorijskog spomenika na njegovo mjesto gdje je nekada bio», kazao je Avdić dodavši da bi radovi mogli početi u ovoj godini.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad je naglasio da je ovo ozbiljan projekt te da će se znati njegova vrijednost kada bude završena projektna dokumentacija.

«Most sultan Fatiha će biti jedan novi ukras na Miljacki i u Starom Gradu», kazao je Avdić.

U blizini mosta koji će se graditi danas se nalazi Carev most 30-40 metara više.

«Postojeći Carev most je pod zaštitom države i to je prvi most željezne konstrukcije na Miljacki. On je trenutno oštećen i u planu Općine Stari Grad i Grada Sarajevo je njegova obnova», kazao je Avdić.